EU:s biståndskommissionär Jutta Urpilainen. Arkivfoto.
EU:s biståndskommissionär Jutta Urpilainen. Arkivfoto. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Global EU-samling mot corona

Coronaviruset känner inga gränser, varnar EU-kommissionen och samlar nu mångmiljardstöd för den globala kampen mot pandemin.
– Vi kan besegra viruset om vi jobbar tillsammans, säger ordförande Ursula von der Leyen.

ANNONS

Kommissionsordföranden meddelade redan i onsdags att mer än 150 miljarder svenska kronor ska satsas på både kort- och långsiktiga åtgärder i "partnerländer" utanför unionen.

– Det är i vårt intresse att kampen är framgångsrik i hela världen. Afrika kan om några veckor stå inför samma problem som vi står inför i dag. De behöver vår hjälp för att sakta ned viruset, precis som vi behövde, säger von der Leyen i ett videouttalande.

Coronaläget runt om i världen diskuterades även av EU-ländernas biståndsansvariga i ett särskilt webbmöte på tisdagen.

– Jag är mycket orolig. Redan fattiga drabbas väldigt hårt. Det är mycket som talar för att effekterna tyvärr kommer att bli ännu allvarligare i de fattigare länderna på jorden, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) på telefon till TT efter mötet.

ANNONS

Långt och nära

EU-kommissionens pengar går till akuta bidrag till Världshälsoorganisationen (WHO) och Internationella rödakorskommittén (ICRC) men också för att täcka ekonomiska och sociala konsekvenser av pandemin.

– Det är viktigt att vi använder resurserna både till det akuta coronakrisläget som handlar om hälsa och att stödja WHO, men också att se till de mer långsiktiga effekterna kring sociala och ekonomiska faktorer, säger Eriksson.

Hjälpen går till såväl närliggande icke-EU-länder på västra Balkan och i EU:s östliga partnerskap som till Afrika, Asien, Latinamerika och Oceanien.

"Så länge som coronaviruset hotar liv någonstans så är vi inte säkra", betonar biståndskommissionären Jutta Urpilainen i ett pressmeddelande.

Stöd från Sida

Hjälpläget blir samtidigt extra känsligt när många europeiska länder själva drabbats hårt av coronapandemin. Det gör samarbete inom EU ännu viktigare för att få ihop tillräcklig hjälp till omvärlden.

– Var och en för sig själv gör vi inte lika stor skillnad. Men kan vi jobba tillsammans och koordinera det så spelar det stor roll, säger Peter Eriksson.

Från Sverige har Sida beslutat om 100 miljoner kronor i snabb coronahjälp. 30 miljoner går till FN:s flyktingorgan UNHCR, 40 miljoner till barnfonden Unicef och 30 miljoner till ICRC.

"Utbrottet av coronasmitta är en global kris som påverkar oss alla", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

ANNONS

Wiktor Nummelin/TT

De rikaste världsdelarna Europa och Nordamerika står hittills för nästan 90 procent av alla dödsfall i covid-19. Så här såg läget ut på onsdagseftermiddagen:

Källa: Politico Europe.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS