Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Landstingen är från den 1 mars skyldiga att ge bidrag för glasögon och kontaktlinser till barn och unga mellan åtta och 19 år. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Glasögonbidrag för alla barn

Alla föräldrar som har barn med behov av glasögon kommer att få bidrag av landstingen från den 1 mars. Reformen som kostar 120 miljoner kronor har nu klubbats igenom i riksdagen.

Tidigare har föräldrar till barn under åtta år och barn med grava synfel fått bidrag för glasögon eller kontaktlinser. Med lagändringen kommer reglerna att omfatta alla barn upp till 19 år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det här kan vara en stor utgift i en familj som kanske inte har så god ekonomi. En utgift av den här storleksordningen kostar på, och man kanske har fler barn, säger Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

För en del barn, vars föräldrar inte har råd med glasögon, kan problem med synen få stora konsekvenser.

-Det är en jämlikhetsfråga för barnen att de kan följa med i undervisningen i skolan. Att det inte ska hänga på att de kan se vad som står på tavlan, säger Åsa Regnér.

Förslaget som regeringen lagt fram tillsammans med Vänsterpartiet antogs av riksdagen på onsdagen. Hur stora bidragen ska vara kommer regeringen att meddela i särskilda föreskrifter.

Lagen inkluderar även barn i familjer som söker asyl, ensamkommande flyktingbarn och barn som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.