Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Glöggen snart slut

Glöggen är på väg att ta slut i hela landet. I dag finns det bara cirka 500 flaskor vinglögg kvar i centrala Göteborg.

Hos Systembolaget i Nordstan gapar hyllorna tomma – hela glögglagret har tagit slut.

- Som det ser ut nu börjar glöggen ta slut på många håll i landet. Det beror på den tidiga vintern. Försäljningen ökade med 20 till 25 procent fram till mitten på december, och det gjorde att glöggen har tagit slut hos våra leverantörer, säger Rebecka Blomberg, pressansvarig på Systembolaget.

När Systembolaget märkte att glöggen började sina, ringde man runt till samtliga leverantörer för att få in deras lager, öppnade upp beställningssortimentet för olika specialglögg och började omfördela mellan butikerna, där det fanns extra flaskor på lager.

- Vi har lyckats köpa in glögg från Finland, men är det slut hos leverantörerna, så är det slut, säger Rebecka Blomberg.

Normalt brukar glöggförsäljningen vara stabil. Svenskarna brukar dricka cirka tre miljoner liter glögg per år, men på grund av den tidiga vintern tillverkade leverantörerna tio procent mer glögg än vanligt för att kunna möta den ökade efterfrågan.

I nästa vecka kan konsumenterna räkna med ökat tryck mot champagnehyllorna.

Försäljningen av mousserande och champagne har dubblerats på tio år.

Från januari till november har champagneförsäljningen ökat med 15 procent, jämfört med motsvarande period förra året och mousserande vin med 17 procent. Alla typer av mousserande och champagne ökar men tydligast är den i de lägre prisklasserna och rosé.

- Vi tror det kommer vara en ökad efterfrågan på dessa drycker i linje med vad vi sett tidigare under året, säger Rebecka Blomberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.