Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gisslandramat på scen i Göteborg

Den skulle spelats redan på Teater Bhopas tid. Men pjäsen Nordost har inte blivit mindre aktuell för att den legat till sig, enligt regissören Birte Niederhaus, som nu sätter upp den med Die Bühne istället.
Ett par år efter Teater Bhopas sista föreställning har några av de gamla Bhopa-medlemmarna samlats under ledning av regissören Birte Niederhaus.Konstellationen Die Bühne, eller Scenen, i bestämd form, som det blir på svenska, har på tisdag kväll premär på pjäsen Nordost av Torsten Buchsteiner på Folkteaterns lilla scen. En pjäs som skildrar gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva år 2002, då 50 beväpnade tjetjenier tog 850 personer som gisslan, mitt under en pågående föreställning av musikalen Nord-ost, och krävde ett slut på kriget i Tjetjenien.

Tre kvinnor berättar
I pjäsen Nordost får publiken följa tre kvinnor som delar denna händelse: Olga, som sitter med sin familj i publiken, Tamara som kommer dit som läkare och Zura, en tjetjensk svart änka som är beredd att offra sitt liv för att befria sitt land.
- Jag hade tankar om att sätta upp Nordost redan på Bhopas tid. Men det känns faktiskt som om att pjäsen är än mer aktuell i dag, säger Birte Niederhaus.
I rollerna som de tre kvinnorna ses Elmira Arikan, Viktoria Folkesson och Annika Nordin. Scenograf är Karin Dahlström och Niklas Eriksson har skrivit musiken till pjäsen, som är bärande i föreställningen.

Formen i fokus
- Die Bühne kommer att fokusera på formen. Jag har mycket formidéer och försöker hitta ett uttryck för varje enskild text. Talteater där man agerar som det ser ut i verkligheten är inte så mycket för mig, säger Birte Niederhaus.
Så till exempel vill hon i framtiden göra en pjäs som heter Bussen där hon funderar på att låta pjäsen ta sin början i en buss, som ska föra publiken till vidare upplevelser.

Samtal om konflikten
Närmast är dock målsättningen att ge Folkteaterns publik en bredare skildring av skräckdygnen i Moskva och den alltjämt pågående konflikten mellan Ryssland och Tjetjenien. Efter torsdagens föreställning bjuds publiken också in till ett samtal om situationen då och nu med Moskvas före detta kulturattaché Johan Öberg och fredsforskaren Jörgen Johansen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.