Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gillar inte LO höjda löner?

LO:s ordförande slåss för höjda skatter och kallar jobbskatteavdraget "verkningslöst". Men LO:s medlemmar har fått en dryg månadslön i sänkt skatt.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Jobbskatteavdraget är verkningslöst, skrev LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i Aftonbladet den fjärde februari. Omdömet gällde jobbskatteavdragets effekt på arbetslösheten, vilket LO:s ordförande lika lite som någon annan kan ha någon välgrundad bestämd uppfattning om.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är ett rimligt antagande att fler arbetar om det blir lönsammare att arbeta. På samma sätt är det ett rimligt antagande att fler får arbete om det blir billigare att anställa. Exakt hur lönsamt och hur många fler är omöjligt att veta. Men att jobbskatteavdraget skulle vara verkningslöst är ett i motsvarande mån orimligt påstående.

Däremot kan Wanja Lundby-Wedin vara alldeles tvärsäker på att jobbskatteavdraget i hög grad gynnar hennes medlemmar – på samma sätt som löneökningar gör det. Mer pengar i plånboken. Detta faktum väljer LO:s ordförande dock att förtiga.

Men hon behöver inte sväva i ovisshet. På webbsajten www.jobbskatteavdrag.se är det enkelt att räkna ut hur mycket den egna lönen har ökat sedan alliansregeringen tog över från Socialdemokraterna i september 2006.

Som exempel kan vi ta tre göteborgare. Alla är bosatta i Angered och medlemmar i Svenska kyrkan. De betalar alltså kyrkoskatt. För jämförelsens skull har skattesänkningen räknats om till löneökning:

Undersköterskan med 20 000 kronor i månaden har genom jobbskatteavdraget fått sin lön höjd med 2 027 kronor i månaden. På ett år innebär det 1,2 extra månadslöner. Nettobehållningen 2010 är 1 464 kronor i månaden.

Metallarbetaren som tjänar 25 000 kronor i månaden har fått 2 736 kronor mer i månadslön. På ett år blir det 1,3 månadslöner. Nettobehållningen är 1 769 kronor i månaden.

Byggnadsarbetaren som tjänar 30 000 kronor i månaden kan räkna hem motsvarande 4 732 kronor i höjd månadslön vilket på ett år blir 1,9 månadslöner. Nettobehållningen är 2 508 kronor i månaden.

Räknar man om jobbskatteavdragets effekt till årlig lönehöjning så har våra tre göteborgare fått mellan 1,2 och 1,3 procent varje år sedan 2007.

Enligt Wanja Lundby-Wedin bidrar jobbskatteavdraget till att "underminera den generella välfärden". Och med "död räkning" kan man säga att sänkta skatter minskar underlaget för den skattefinansierade välfärden. Fast om fler jobbar kan effekten bli den motsatta.

Men med samma "döda räkning" kan man också säga att högre löner i offentlig sektor minskar välfärdsutrymmet. Det blir mindre över till skola, vård och omsorg. Men så räknar Wanja Lundby-Wedin och LO ogärna. I årets avtalsrörelse kräver Kommunal, Metall och Byggnads 2,6 procent i lönehöjning. Kommunal och Metall med tillägget lägst 620 kronor i månaden.

I den bästa av Wanja Lundby-Wedins världar får LO-förbunden igenom sina lönekrav samtidigt som Socialdemokraterna vinner valet. Det skulle stå hennes medlemmar dyrt. Mona Sahlin lovar höjda skatter, oklart med hur mycket. Men det är ner i det svarta hålet eventuella löneökningar kommer att trilla.

Den omständigheten väljer LO:s ordförande att helt bortse från. Det är alldeles uppenbart i Socialdemokratiska partiets intresse, men är det i LO:s medlemmars intresse? Knappast!

GP 17/2 -10