Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gift på förskolor ofta föräldrars fel

Det vimlar av gifter och farliga föremål på Göteborgs förskolor. Ofta är det föräldrar som bär skulden.

Föremål som innehåller miljögifter eller bly borde givetvis inte användas som leksaker på kommunala förskolor. Men det gör det, visar en ny fördjupad granskning från Stadsrevisionen som publicerades under onsdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det här är ett jätteproblem, säger Stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten.

Åtta förskolor i fyra stadsdelar har ingått i granskningen och överallt har man hittat saker som inte borde vara där.

- Tyvärr ser det nog likadant ut överallt, säger Lars Bergsten.

Han säger att det oftast rör sig om saker som föräldrar burit dit i god tro. Det kan handla om uttjänta mobiltelefoner, gamla handväskor eller bitar av heltäckningsmattor. Alldeles säkert för att man tänker att det kan vara kul för barnen att ha och leka med – utan att man tänker på riskerna.

- Småbarn ska inte ligga och suga på mobiltelefoner, som innehåller elektronik. Det sker ingen som helst bedömning av vad man tar emot, säger Lars Bergsten.

Han berättar också att man hittat mattor och andra textilier som innehåller flamskyddsmedel och handväskor med spännen som innehåller bly. Bland andra vanliga föremål på förskolor och lekplatser höjer Lars Bergsten ett varningens finger för gungor av bildäck. Framförallt de som har några år på nacken kan innehålla mycket gifter.

Parallellt med Stadsrevisionens arbete har ett annat arbete inom kommunen för att rensa ut giftigt material från förskolorna. Nina Wolf är utvecklingsledare på miljöområdet på Västra Hisingen och en av de som tagit fram det stödmaterial som nu ska spridas till alla 400 förskolor i staden.

- Det handlar om åtgärder och rutiner för att ta bort saker som inte ska vara där. Det ska vara enkelt, tydligt och motiverande, säger hon.

Varför gör ni detta?

- För barnens skull. Det finns en osäkerhet på vilka långsiktiga effekter det har. Det kan finnas farliga saker överallt och vi vågar inte chansa.

Sedan tidigare finns inga riktlinjer på området i staden, men man vet att det finns olämpliga saker på förskolorna. Bland annat genom den inventering Naturskyddsföreningen gjorde 2013.

Ytterst ansvariga för förskolorna är politikerna i de respektive stadsdelsnämnd. Som en följd av Stadsrevisionens granskning kommer de att få ett antal rekommendationer och krav på att åtgärder vidtas.

- Vi kommer att krävs en skriftlig rapport från dem, där de förklarar vad de gjort, säger Lars Bergsten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.