Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gert Gelotte: Ingen tvingas utföra aborter

Religions- och samvetsfriheten får begränsas för att skydda andras fri- och rättigheter.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Jag vill rädda liv, inte släcka det, skriver barnmorskan Ellinor Grimmark i en debattartikel i Aftonbladet. Under sin betalda utbildning till barnmorska på Höglandssjukhuset i Eksjö förklarade Grimmark att hon på grund av sin tro inte ville medverka till aborter. Landstinget drog då in studielönen och Ellinor Grimmark gick miste om en utlovad anställning som barnmorska – på en klinik där det kan ingå i arbetsuppgifterna att ta hand om kvinnor i abortsituationer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Är detta diskriminering? Har landstinget kränkt Ellinor Grimmarks samvetsfrihet enligt Europakonventionen? Grimmark anser det och anmälde landstinget till diskrimineringsombudsmannen. Hon är även beredd att driva sin sak vidare till Europadomstolen.

Enligt Europakonventionens artikel 9 har var och en "rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet". Men dessa rättigheter är inte oinskränkta. Enligt artikel 9 får religionsfriheten begränsas "till skydd för andra personers fri- och rättigheter". Redan här faller Ellinor Grimmarks principiella resonemang. Hennes krav på samvetsfrihet inkräktar på samvetsfriheten för de kvinnor som enligt Hälso- och sjukvårdslagen har rätt till legal abort.

Dessutom finns det ingen som inskränker Grimmarks rätt till religions- och samvetsfrihet. Ingen tvingar henne att söka arbete på en kvinnoklinik där aborter kan ingå i arbetsuppgifterna.

Ellinor Grimmark menar att hennes vägran att medverka vid aborter går att hantera schematekniskt. Ja kanske, men varför skall andra tvingas ta över den tunga delen av hennes jobb? Ska kirurger av religiösa skäl slippa genomföra blodtransfusioner? Är det en rättighet att få arbeta på apotek för den som av samvetsskäl inte vill sälja preventivmedel? Den senare frågan besvarades med ett nej från Europadomstolen 2001.

Grimmarks krav på samvetsfrihet handlar ytterst om hon har tjänsteplikt eller inte. Man kan jämföra med försvaret. I en värnpliktsarmé där det råder skyldighet att döda på order skyddar rätten till vapenfri tjänst samvetsfriheten. Däremot kan man inte kräva anställning som skyttesoldat i en yrkesarmé och begära vapenfri tjänst.

Ellinor Grimmark har inte tjänsteplikt som barnmorska på en kvinnoklinik där även aborter utförs. Hon har utan tvång sökt ett arbete som hon delvis inte vill utföra utan anser att någon annan skall ta hand om. Självklart fick hon inte det arbetet. Högtidligare och principiellare än så är det faktiskt inte.