Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ge studenter rätt till sjukskrivning på deltid

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har flera gånger lyft det orimliga i att studerande inte har någon reell möjlighet att vara deltidssjukskrivna. Nu är det hög tid för regeringen att gå från ord till handling, skriver bland andra Camilla Georgsson, SFS.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

SFS har flera gånger lyft det orimliga i att studerande inte har den för arbetstagare självklara rätten till ersättning vid deltidssjukskrivning. När CSN nu lämnat ett förslag som möjliggör deltidssjukskrivning för studerande anser SFS och de politiska studentförbunden att en förändring måste komma till stånd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dagens system står den studerande som drabbas av sjukdom inför valet att antingen fortsätta studera på heltid trots nedsatt studieförmåga eller att sjukskriva sig på heltid. Båda valen innebär en överhängande risk för att studierna blir onödigt fördröjda, eller i värsta fall, avbryts för gott. SFS och de politiska studentförbunden anser att det nuvarande systemet får orimliga konsekvenser för den enskilde studerande, samtidigt som samhällets investering i individens utbildning riskerar att gå förlorad. En mer flexibel sjukförsäkring för studerande skulle innebära att fler får möjlighet att klara sina studier snabbare och med bättre resultat.

Stor grupp saknar rätt till ersättning

Sjukförsäkringssystemet för studerande är i dag svåröverblickbart och en stor grupp står helt utan rätt till ersättning vid sjukdom. Enbart de som studerar med studiemedel har möjlighet till ersättning och därmed riskerar omkring 40 procent, eller cirka 200 000 studerande, att hänvisas till försörjningsstöd vid sjukdom, alternativt fortsätta studera på heltid. Ett modernt kunskapssamhälle måste investera i utbildning och det är inte rimligt att den enskilda individen ensam ska bära riskerna.

SFS och de politiska studentförbunden kräver rätt till ersättning vid deltidssjukskrivning och ett bättre försäkringsskydd för de som möter samhällets behov av en utbildad arbetskraft. Frågan om deltidssjukskrivning för studerande har länge diskuterats och flera utredningar har tidigare föreslagit reformer som gör det möjligt att kombinera studier med deltidssjukskrivning. Det är nu hög tid att gå från ord till handling innan fler studerande drabbas av dagens oflexibla och orättvisa system.

Camilla Georgsson

ordförande Sveriges förenade studentkårer, SFS

Sabine Pettersson

vice ordförande Sveriges förenade studentkårer, SFS

Magnus Nilsson

ordförande Socialdemokratiska studentförbundet

Andrea Ström

ordförande Moderata studenter

Gabriel Liljeström och Erika Karlénius

språkrör Gröna studenter

Anna Sandström

ordförande Centerstudenter

Elin Melander

ordförande Vänsterns studentförbund

Karl Axelsson

ordförande Liberala studenter

Erik Unogård

ordförande Kristdemokratiska studentförbundet