Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Laurent Gbagbo.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gbagbo hämtades ut ur bunkern

Så var belägringen slutligen över. På måndagen kom Elfenbenskustens ex-president ut ur sin bunker och togs till fånga av motståndaren Alassane Ouattaras styrkor. De backades upp av FN och franska trupper.

– Mardrömmen är över! utropade Ouattaras premiärminister Guillaume Soro, i en sändning på den egna tv-kanalen på måndagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Då hade franska helikoptrar under förmiddagen delvis förstört Gbagbos residens i Elfenbenskustens största stad Abidjan, och Gbagbo hade tagits tillfånga.

– Gbagbo har gripits av franska specialstyrkor i sitt residens och överlämnats till rebellerna, sade Toussaint Alain, en av Laurent Gbagbos rådgivare, till Reuters.

Men Frankrike höll inte med om den beskrivningen.

– Strax efter klockan tre överlämnade sig ex-president Laurent Gbagbo till de republikanska (Ouattaras) styrkorna i Elfenbenskusten. Inte vid något tillfälle gick franska styrkor in varken i trädgården eller i Gbagbos residens, förklarade den franske armétalesmannen Thierry Burkhard.

Till hotellet

Gbagbo fördes sedan till Hotel Golf, där Ouattaras läger haft sitt högkvarter sedan valet i november, då Gbagbo enligt omvärlden förlorade men vägrade avgå.

– Ja han är här med sin fru och sonen Michel, jag kan se dem nu, sade Anne Ouloto, talesperson för Ouattara-lägret, på telefon medan hon tittade ut genom fönstret.

Elfenbenskustens FN-sändebud Youssoufou Bamba sade på måndagen att Gbagbo kommer att ställas inför rätta, men kunde inte berätta inför vilken domstol.

"Suck av lättnad"

Pierre Schori, tidigare FN-sändebud i Elfenbenskusten, såg positivt på Gbagbos gripande.

– Om det stämmer är det många ivorianer och invånare i Elfenbenskusten som drar en djup suck av lättnad, säger han till TT.

Ändå tror han att en mycket svår tid väntar för Ouattaras regering och Elfenbenskustens folk. Mycket kommer att krävas för att nå försoning och få igång det ekonomiska och sociala livet i landet igen.

– Motsättningarna i landet är djupa – två inbördeskrig på tio år och år av hatpropaganda från Gbagbosidan med etniska inslag har helt klart skapat mycket ont blod. Det är därför som Ouattara har en stor uppgift i att visa att han är hela folkets president och att omvärlden stöttar honom, säger Schori.

Det finns också ett annat problem:

– Risken just nu, om Gbagbo inte har gett upp utan har tillfångatagits och fortsätter att trilskas, är att hans lojala styrkor kan fortsätta att utöva våld.

Just den rädslan fick på måndagen Ouattaras premiärminister Guillame Soro att uppmana Gbagbos styrkor att byta sida i konflikten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.