Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gazakonvojen stormad - flera döda

Upp till 19 personer kan ha dödats i Israels stormning av fartygen i aktivistkonvojen Ship to Gaza.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Flera internationella medier, som CNN och Sky News, uppgav under förmiddagen att dödssiffran stigit till 19 personer. Det var oklart vilken källa medierna använde, men den högre siffran nämndes när premiärminister Benjamin Netanyahus presstalesman Mark Regev intervjuades av Sky News.

Konvojen, som bär förnödenheter till befolkningen i Gaza, bordades i morse av israelisk militär.

Turkiska aktivister i Gazaremsan uppger att de flesta döda är turkar.

Israel anklagar Gazaaktivisterna för att ha "inlett våldsaktionerna". Kommandosoldaterna blev beskjutna och angripna med knivar och påkar under räden, hette det i en militärkommuniké. Minst fyra soldater ska ha blivit sårade.

-Tyvärr lyssnade inte organisatörerna på våra soldaters uppmaning att fredligt följa med, och få en fredlig upplösning. Ingen självständig nation tolererar sådant våld mot sin självständighet.

I ett pressmeddelande uppger den israeliska militären att man gripit två "våldsamma aktivister med pistoler i händerna". Aktivisterna sägs ha tagit dessa pistoler från de israeliska styrkorna och "uppenbarligen" öppnat eld mot soldaterna eftersom patronmagasinen var tomma.

Uppgifterna om att aktivister på fartygen varit beväpnade och förberedda på en "lynchning" rimmar dock illa med Gazakampanjens uttalanden de senaste veckorna som betonat att aktivisterna ombord på fartygen är fredliga civila, att det inte funnits vapen ombord och att det enda man tänkt företa sig vid en bordning var civilt motstånd.

Talesmannen för Ship to Gaza i Sverige Mikael Löfgren säger till TT att samtliga fartyg beslagtogs och passagerarna tillfångatogs.

-Vi fick ett telefonsamtal från Dror Feiler, som var ombord på vår båt Sofia, vid halv fem i morse och han hörde då skott från fartygen som bordades. Aktionen inleddes strax före halv fem.

Han uppger att Sofia bordades en kvart senare. Ombord finns ett tiotal svenskar.

Ship to Gazas konvoj består av sex fartyg med hundratals aktivister, däribland affischnamn som författaren Henning Mankell.

Israel har med ilsken diplomati den senaste veckan försökt hejda aktivisterna, vars båtar är lastade med förnödenheter till befolkningen i Gaza.

-Vi tänker inte låta flottan nå Gaza eftersom detta är en kränkning av Israels suveränitet, sade Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon förra veckan.

Å andra sidan har Israel, för att inte tappa anseende, flera gånger sett genom fingrarna och släppt igenom de sjöburna hjälpsändningar Ship to Gaza skickat sedan 2008. Men de lasterna har varit mycket mindre än de 10 000 ton förnödenheter som nu varit på väg.

Såväl Israel som Egypten håller Gazaremsan i blockad på grund av Hamas-styret där. Hamas har vunnit demokratiska val, men är samtidigt terroriststämplat. Efter den israeliska räden manar Hamas araber och muslimer till "uppror", rapporterar AFP.