Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ship to Gaza.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gazakonvojen stormad - flera döda

Upp till 16 personer kan ha dödats i Israels stormning av fartygen i aktivistkonvojen Ship to Gaza, rapporterar israelisk tv enligt AFP.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De sex fartygen i aktivistkonvojen Ship to Gaza, som ska frakta förnödenheter till befolkningen i Gaza, bordades i morse av israelisk militär. Antalet döda anges till mellan 14 och 16, rapporterar den privata israeliska tv-kanalen Arutz Eser (Kanal 10). En israelisk militärtalesman säger enligt Reuters att minst tio aktivister dödats i aktionen mot fartygen.

Alla dödsoffren ska ha krävts på samma fartyg, men på vilket framgår inte.

Kommandosoldaterna blev beskjutna och angripna med knivar under räden, hette det i en militärkommuniké. Minst fyra soldater ska ha blivit sårade.

Israels handelsminister Benjamin Ben-Eliezer bekräftar för militärradion indirekt att människor har dödats.

-Bilderna är verkligen obehagliga, säger han om de videoupptagningar från stormningen som bland andra Kanal 10 har visat. -Jag kan bara uttrycka beklagande över alla dödsfall, säger Benjamin Ben-Eliezer.

Talesmannen för Ship to Gaza i Sverige Mikael Löfgren säger till TT att samtliga fartyg är beslagtagna och passagerarna tillfångatagna.

-Vi fick ett telefonsamtal från Dror Feiler, som var ombord på vår båt Sofia, vid halv fem i morse och han hörde då skott från fartygen som bordades. Aktionen inleddes strax före halv fem.

Han uppger att Sofia bordades en kvart senare. Ombord finns ett tiotal svenskar.

-Fartygen har dessutom bytt kurs och såvitt jag förstår strävar de in mot Ashdod i Israel, säger Löfgren.

Ulf Holm, gruppledare för Miljöpartiet, har hållit med kontakt med riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, som är ombord på ett av Gazaskeppen, men är nu orolig sedan kontakterna upphört med ett sms-fragment i morse.

-Klockan 5 skickade han ett ofullständigt sms till mig - "de är" och sedan ingenting mer, jag förmodar att det skulle vara "de är på väg", säger Holm till TT.

I samma veva kom också Kaplans senaste inlägg på Twitter: "De försöker nu borda oss; OBS! INTERNATIONELLT VATTEN!"

Ship to Gazas konvoj består av sex fartyg med hundratals aktivister, däribland affischnamn som författaren Henning Mankell.

Israel har med ilsken diplomati den senaste veckan försökt hejda aktivisterna, vars båtar är lastade med förnödenheter till befolkningen i Gaza.

-Vi tänker inte låta flottan nå Gaza eftersom detta är en kränkning av Israels suveränitet, sade Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon förra veckan.

Å andra sidan har Israel, för att inte tappa anseende, flera gånger sett genom fingrarna och släppt igenom de sjöburna hjälpsändningar Ship to Gaza skickat sedan 2008. Men de lasterna har varit mycket mindre än de 10 000 ton förnödenheter som nu är på väg.

Såväl Israel som Egypten håller Gazaremsan i blockad på grund av Hamas-styret där. Hamas har vunnit demokratiska val, men är samtidigt terroriststämplat. Efter den israeliska räden manar Hamas araber och muslimer till "uppror", rapporterar AFP.