Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gasledning sprängd i Sinai

En egyptisk gasledning i Sinai utsattes under natten för ett sprängattentat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt egyptiska myndigheter orsakades explosionen av en fjärrutlöst bilbomb.

Egyptiska säkerhetsmyndigheter uppger att en bil setts parkerad i närheten av platsen för explosionen, i Nagah i regionen Bir Abdu, på norra Sinaihalvön. De sade att en bomb utlösts med fjärrkontroll.

Enligt ögonvittnen slog tio meter höga eldslågor upp efter explosionen. Släckningsarbete har inletts. Det fanns ännu inga uppgifter om döda eller skadade.

Ledningen levererar gas från Egypten till Israel och Jordanien.

Det är den tredje attacken mot gasledningen sedan resningen mot Egyptens president Hosni Mubarak i februari.

Israel får 40 procent av sin naturgas från Egypten i enlighet med ett avtal baserat på ländernas omstridda fredsavtal 1979.

Jordanien köper 95 procent av sitt energibehov och importerar 6,8 miljoner kubikmeter naturgas om dagen från Egypten, motsvarande 80 procent av landets elbehov.

Egypten förser Israel med 40 procent av landets naturgas, som används till elproduktion. I december förra året slöt fyra israeliska företag ett 20-årigt importavtal om gasleveranser från Egypten värt 10 miljarder dollar.

Egyptens premiärminister Essam Sharaf begärde i april en granskning av alla gaskontrakt med utlandet, bland dem också de israeliska.

Gas är central i den egyptiska debatten. Regimmotståndare fördömer leveranserna till Israel och har anklagat Mubarak för att ha sålt gasen till underpris.