Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gammalt stjärngäng seglade på nytt

Nostalgi var ledordet när GKSS stjärnbåtsregatta inleddes. För Pelle Pettersson var seglingen en resa 60 år bakåt i tiden.

Pelle Pettersson, 81, hade inte suttit i en stjärnbåt på 62 år. Men på fredagen deltog han i GKSS stjärnbåtsregatta, som seglas för att fira båtens 100-årsjubileum. Till sin hjälp hade han ständige gasten Stellan Westerdahl, som han bland annat har vunnit OS-silver tillsammans med.

- Det är underbart kul att få segla med min trogna gamla gast. Han är lite handikappad nu, men det är så trevligt att vi får komma ut, säger han.

Bryggan i Långedrag var full av nostalgiker som liksom Pettersson och Westerdahl vuxit upp med stjärnbåten. Dick Berghede var den som initierade regattan och samlade ihop det gamla "stjärngänget" som seglade båten på 50- och 60-talet.

- Det fanns en hel ungdomskultur kring stjärnbåten. Man bodde, levde och träffade tjejer i den där båten, säger han.

Calle Sahlquist, också gammal kappseglare, håller med:

- Man fick en flaska Zingo och en macka av mamma och sedan var man ute hela dagarna. Det är egentligen en tvåmansbåt, men om man inte hissade focken kunde man segla den ensam. Det är många här som går i barndom i dag.

40 besättningar på 10 båtar seglar helgens tävling, som avgörs i morgon. Flera av båtarna är över 60 år gamla, medan två är plastbåtar. Tre av träbåtarna köptes in av GKSS i vintras och renoverades. Efter regattan ska de auktioneras ut, och överskottet går till klubbens juniorverksamhet.

Under fredagen var plastbåtarna överlägsna.

- Man får ta det för vad det är. Det är en kul nostalgitripp. Jag får sätta vinnarinstinkten åt sidan, säger Pelle Pettersson som tilldelades en båt från 1950.

OS-medaljörerna seglade två race och kom på fjärde plats i båda.

Stjärnbåt

Det första exemplaret ritades och byggdes av Janne Jacobsson. 1913. 1927 beställde GKSS 20 båtar. Det var en juniorbåt som seglade av pojkar mellan 14 och 19 år, framför allt i Göteborgstrakten där det var en stor klass. På 70-talet fick stjärnbåten stå tillbaka för de nya, snabba plastjollarna. Totalt byggdes 533 stjärnbåtar, men i dag finns bara 85 kvar. Från början hette båten Joyce, men eftersom alla GKSS-exemplaren fick namn efter stjärnor fick båten hela stjärnbåt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.