Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gaddafison kan bli "politisk bricka"

Den gripne Gaddafi-sonen Saif al-Islam riskerar att bli en bricka i det politiska spelet när Libyens nya ledning ska bildas. Saif al-Islam hålls tills vidare av stridande från Zintan som grep honom i går.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag är rädd att de håller honom av politiska skäl. De försöker forma en regering och miliserna skulle kunna använda honom som ett verktyg för att framhäva deras position, säger Fred Abrahams från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Strax innan Saif al-Islam greps uppgav en företrädare för övergångsrådet NTC att en ny interrimsregering ska stå klar på måndag "allra senast". Enligt den nuvarande tillförordnade premiärministern Abdel Rahim al-Kib ska regeringen bestå av "teknokrater", snarare än politiker. Kib har ändå pressats hårt av klaner och miliser som kräver plats i det nya styret.

-Det här kan skapa spänningar mellan fraktionerna och för Libyens försök att skapa en ny stat med mänskliga rättigheter som grund, oroas Fred Abrahams från HRW.

Själva gripandet av Saif al-Islam gjordes i öknen, sju mil från oljestaden Obari i södra Libyen, vid halv två-tiden på natten mot i lördags.

-Vi fick ett tips från en av Saifs livvakter. Han sade åt oss att de tänkte fly till Niger, berättar ledaren för den styrka ur Zintan-brigaderna som gjorde gripandet, för AFP. -Saif al-Islam kommer att ställas inför rätta i Libyen, sade övergångsregeringens vice ordförande, Abdel Hafiz Ghoga, på en presskonferens på söndagen. -Beslutet är att han kommer att ställas inför rätta av libyska domstolar. Det är en fråga om nationell suveränitet, sade Ghoga enligt AFP.

Libyens förre underrättelsechef Abdullah al-Senussi gerps också i dag, meddelar den libyska övergångsregeringen NTC enligt nyhetsbyrån AFP.

Han greps han i regionen al-Guira i södra Libyen.

-Vi tvivlade först på att han fanns i området. Han greps i sin systers hem i al-Guira och gjorde inte något motstånd, sade militärföreträdaren Bashir Uweidat.

62-årige al-Senussi var svåger med Muammar Gaddafi.