Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Här hittades Gadaffi.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gaddafis begravning försenas

Muammar Gaddafi dödades i går i det sista motståndsfästet, hemstaden Sirte. Hans blodiga kropp fördes till Misrata väster om Sirte vars belägring och månader av lidande blivit en symbol för orsaken till upproret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Begravningen av Muammar Gaddafi har "försenats i några dagar", uppger en källa inom övergångsrådet NTC för Reuters. Hans kropp kommer att ligga i ett bårhus tills begravningsförberedelserna är klara. Kroppen förvaras i ett kylutrymme nära den gamla marknaden i Misrata. Den har ett kulhål på huvudets sida, enligt en Reutersreporter på plats. En NTC-befälhavare vid kylutrymmet säger att kroppen kommer att hanteras med värdighet och i enlighet med muslimsk tradition - och att den ska begravas inom 24 timmar. Det var dock oklart var.

På lördag väntas det formella tillkännagivandet av Libyens befrielse, vilket innebär att tiden börjar närma sig för val i landet. Företrädare för försvarsalliansen Nato ska mötes i Bryssel i dag klockan 15 svensk tid för att diskutera ett avslut på Nato-insatsen i Libyen, uppger diplomater för AFP. En Nato-tjänsteman sade att ambassadörer från de 28 medlemsländerna kommer att delta i mötet.

Libyens premiärminister Mahmoud Jibril säger att obduktionen slår fast att den tidigare libyske diktatorn dog av ett skottsår i huvudet, som han fick i samband med strider mellan egna soldater och NTC:s soldater. Han ska ha dödats efter att ha tillfångatagits i Sirte.

I kölvattnet på Gaddafis död har det uppstått frågor kring historieskrivningen, om hur han dödats. Tvivlen kvarstår om vad som egentligen skedde då Natoflyg vid ett anfall eventuellt träffat Gaddafis konvoj nära Sirte.

Nato har bekräftat anfallet mot konvojen, men kan inte avgöra om Gaddafi var passagerare i ett av de fordon som träffades.

-Jag kan läsa högt för er ur en rapport, som är skriven av den läkare som undersökte Gaddafi, sade Jibril.

Enligt rapporten ska Gaddafi ha dragits ut ur ett avloppsrör. "Han gjorde inte motstånd. Då började vi köra honom därifrån. Han träffades av en kula i höger arm. Innan han sattes i lastbilen hade han inga andra skador."

-När bilen körde iväg träffades den av korseld mellan upprorsarmén och Gaddafis styrkor och då träffades han i huvudet av en kula, säger Jibril.

Enligt Jibril kunde rättsmedicinaren inte avgöra om kulan kom från upprorsmännen eller från Gaddafis allierade.

Gaddafi var vid liv när han lämnade Sirte, men dog ett par minuter innan han nådde sjukhuset, enligt Jibril.

Det som slutligen dödade Muammar Gaddafi var en kula som penetrerade hans inälvor, uppger en läkare som undersökt den 69-årige förre diktatorns kropp.

-Gaddafi levde när han greps och dödades senare. En kula som gick igenom hans inälvor var det huvudsakliga skälet till hans död, sade doktor Ibrahim Tika till tv-kanalen al-Arabiyya enligt Reuters. -Senare kom det en annan kula som gick igenom hans huvud.

En videoupptagning, som cirkulerar i internationella medier, visar en sårad Gaddafi som släpas runt på marken av en ilsken folkmassa.

Den tidigare diktatorn blir bespottad och sparkad, men verkar inte vara i livet vid den tidpunkten.

Jibril säger att blod och DNA-prov tagits från Gaddafi lik.

-Överste Gaddafis död markerar slutet på ett mycket olyckligt kapitel i Libyens historia. Men den är också början på en ny era för Libyens folk, sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton vid en presskonferens i Pakistans huvudstad Islamabad.

Samtidigt hyllade iranska UD Gaddafis död och sade att man nu hoppas på ett snabbt slut på Natos insatser, skrev den statliga nyhetsbyrån Irna enligt AFP.

Muammar Gaddafis son Saif al-Islam är på flykt söderut mot gränsen mot Niger, uppger Abdul Majid Mlegta, hög befälhavare inom övergångsstyret, för Reuters.

Enligt Mlegta färdas al-Islam i en konvoj bestående av tre bepansrade fordon som försöker fly NTC-styrkorna.

-Vi letar efter honom. Soldaterna i regionen har högsta beredskap, sade Mlegta.