Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gaddafi stormade Misrata

Gaddafis trupper har brutit sig in i den plågade staden Misrata i Libyen.

Flera människor ska ha fallit offer för prickskyttarnas kulor och granateld skakade under fredagen staden – men ingen hjälp nådde fram.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt kan fler tunga avhopp från regimen vara på gång.

Muammar Gaddafis styrkor lyckades efter utdragen och våldsam belägring, storma den hårt ansatta staden Misrata. Regimstyrkorna attackerade butiker och bostäder och krypskyttar på hustaken sköt mot människor medan explosionerna från stridsvagnar och granatkastare fick Misrata att rämna.

"Hjälp barnen!"

En boende i Misrata sade på internettelefon till TT att situationen är katastrofal och blodiga strider pågår på stadens gator.

– Alla inne i centrala Misrata lever i stor fara och fler dör varje dag.

Belägringen av Misrata har pågått i veckor. Många civila har fallit offer för striderna, även barn, och han vädjar till omvärlden om hjälp. Det är ont om mat, vatten och sjukvård och ingen hjälp når staden.

– Hjälp Misrata, sade han, och tog ett djupt andetag innan han med snyftning fortsatte:

– Hjälp folket i Misrata! Hjälp barnen!

Hoppas på avhopp

Samtidigt hoppas många i väst att regimen ska implodera av pressen utifrån. Den brittiska regeringen har kommit i kontakt med ett tiotal ledande medlemmar i Gaddafiregimen och samtliga tycks ha lagt ut trevare för att bryta med den egna regimen. Trevarna kommer sedan Gaddafis utrikesminister Musa Kusa i torsdags hoppade av i Storbritannien, rapporterade tidningen Independent.

Den libyska regimen har sagt att utrikesministern gått in i väggen och att han har psykiska problem, men både från Libyens beskickningar och från källor inom Gaddafiregimen talas nu om en våg av avhopp.

"En väg ut"

Inget är bekräftat, men några av de namn som nämnts är Abuzed Omar Durda, chef för utrikesspionaget och biträdande utrikesministern Abdulati Al Obeidi som troligen redan befinner sig i Tunisien.

Mohammed Ismail, som står nära Muammar Gaddafis son Saif al-Islam, har även han samtalat med den brittiska regeringen. Det har utlöst spekulationer om att Gaddafis söner söker en väg ut ur krisen i Libyen.

– Det har funnits allt fler tecken nyligen på att sönerna vill ha en väg ut, sade diplomater till The Guardian.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.