Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gaddafi har inget val

Alexander Atarodi, Mellanösternexpert och forskare på FOI, säger till TT att Gaddafis utlysta vapenvila visar flera saker: Gaddafi har erfarenheter av bombningar från 1986, när USA bombade landet, och han förstår vad resolutionen från FN kan betyda. Dessutom har han troligtvis inget val:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Han kan fortsätta att bomba, men då får han attackerna mot sig. Eller så gör han utspel som han gjorde i dag med vapenvila och på så sätt undermineras kraften i resolutionen, som ska skydda de civila, säger Atarodi.

Alexander Atarodi säger att det är första gången Gaddafi erkänner oppositionen som en legitim motpart för förhandling, men samtidigt saknar utspelet helt trovärdighet. Atarodi tror inte att Gaddafi har skapat utrymme för förhandling, och inte heller stoppat några planerade åtgärder från omvärlden.

– Resolutionen från i natt är väldigt tydlig i sitt syfte. Gaddafi har tappat legitimitet i förhållande till sin befolkning och man öppnar ingen dörr för förhandlingar med Gaddafi som legitim ledare.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.