Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oppositionstrupper i staden Albayda.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gaddafi förlorar greppet

Muammar Gaddafis son Saif al-Islam sade på fredagskvällen att hoppas på en fredlig lösning under lördagen.

Muammar Gaddafis son Saif al-Islam säger att armén kommer att hållas tillbaka från strider med rebellerna och att man hoppas på en fredlig lösning under lördagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han sade till utländska journalister i Tripoli att "vi har problem i Misrata och al-Zawiya", och att "vi handskas med terrorister...armén har beslutat att inte attackera terroristerna, och att ge förhandlingar en chans. Förhoppningsvis gör vi det under fredliga former under morgondagen".

Samtidigt uppmanar FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon säkerhetsrådet att agera snabbt med ett föreslaget paket av sanktioner för att tvinga fram ett slut på våldet i Libyen. USA utesluter inte vapeninsatser, sade Vita husets talesman Jay Carney.

-Det är dags för säkerhetsrådet att överväga konkreta handlingar, sade Ban Ki Moon.

I ett utkast till resolution från säkerhetsrådet heter det att våldet i Libyen "kan vara brott mot mänskligheten" och att landet kan komma att dras inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Vidare tas vapenembargo, reserestriktioner och frysta tillgångar för landets ledare upp i utkastet.

EU-länderna ska nu i princip vara överens om att införa sanktioner mot Libyen. Det handlar bland annat om reseförbud för personer som varit inblandade i våldsamheterna och frysning av finansiella tillgångar. Enligt ett utkast handlar det även om vapenembargo och förbud att sälja andra varor som kan användas mot befolkningen.

Än så länge nämns inga namn, men en namnlista ska tas fram inom kort.

FN:s råd för mänskliga rättigheter inleder en utredning om våldshandlingarna i Libyen. Rådet rekommenderar också att Libyen utesluts från FN-organet.

Samtidigt har flera libyska diplomater i dag kapat banden till Gaddafi-regimen. En libysk FN-diplomat tillkännagav överraskande på ett möte med rådet för mänskliga rättigheter i Genève att hela FN-delegationen har sagt upp kontakten med Muammar Gaddafis regering.

Libyens delegation till Arabförbundet i Kairo gjorde likadant och förklarade att den nu representerar folkets vilja.

Även Libyens allmänne åklagare Abdul-Rahman al-Abbar uppgav i dag att han hoppar av och ansluter sig till de regimkritiska demonstranterna.

Muammar Gaddafi dök på fredagskvällen upp i den statliga televisionen, då han höll tal till vad som av bilderna att döma var anhängare som viftade med gröna flaggor. Han lovade tömma vapenlagren och förse folket med vapen.

- Förbered er på att försvara Libyen, manade Gaddafi. Vi kommer att slåss och vi kommer att besegra dem, sade han också.

USA har stängt sin ambassad i Tripoli och tagit hem personalen. Amerikanska medborgare flögs ut ur Libyen på fredagskvällen.
Samtidigt förbereds sanktioner mot Libyen. Vita husets talesman Jay Carney sade att USA:s begränsade militära bistånd till Libyen ska avbrytas. Finansinstitut har ombetts att vara på sin vakt mot plötsliga transaktioner från Libyen.
Amerikanska underrättelseorgan har fått i uppdrag att kartlägga illdåd som Gaddafi-regimen gjort sig skyldig till.

Antalet tunga avhopp från Gaddafis regimen fortsätta att stiga Mest uppseendeväckande är att hans egen kusin och nära rådgivare Ahmed Kadhaf al-Dam, som enligt uppgift till TT flytt till Egypten.
Libyens chargé d'affaires, Abdelmagid Buzrigh, vid ambassaden i Stockholm uppmanade i ett utskick världssamfundet att ta sitt ansvar gentemot blodspillan i Libyen, men poängterade samtidigt att de inte önskar yttre inblandning.
"Vi accepterar under inga omständigheter ekonomiska sanktioner eller militär intervention, vilket skulle innebära bytet av en totalitär diktatur mot vedervärdig ockupation."
Vidare meddelas i det skriftliga uttalandet att ambassaden kommer att fortsätta sitt arbete.
I uttalandet kallas Gaddafi "diktatorn som styrt över oss i mer än 40 år".

Omvärlden samlade sig för att agera kraftfullt mot Gadaffis skräckvälde som kan ha kostat tusentals människor livet enligt FN:s människorättskommissionär Navi Pillay.
FN:s råd för mänskliga rättigheter inleder en utredning om våldshandlingarna i Libyen. Rådet rekommenderar också att Libyen utesluts ur FN-organet.
En diplomat i Bryssel sade till AFP att EU har enats om att införa ett vapenembargo mot Libyen och frysa tillgångar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.