Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

G20-länderna oeniga om bankskatt

Den ekonomiska återhämtningen har gått snabbare än väntat, enligt G20-länderna, som tar åt sig äran. Men de har inte kunnat enas om en bankskatt för att finansiera framtida räddningspaket för finansbranschen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer sade efter ett möte i Washington på fredagen att den ekonomiska återhämtningen gått bättre än väntat, och det tack vare deras gemensamma ansträngning. Kanadas finansminister Jim Flaherty konstaterade dock att Internationella valutafonden (IMF) hade avrått ministrarna från överdriven optimism.

G20-gruppen lyckades inte nå enighet om ett förslag från IMF om internationell skatt på banker för att bekosta eventuella framtida räddningspaket. Regeringar vill undvika att skattebetalarna ska behöva ställa upp igen för att rädda stora banker, såsom skedde i bland annat USA och Storbritannien. Dessa har också varit mest angelägna om en bankskatt, medan Kanada, vars banker ridit ut finanskrisen utan statlig hjälp, är emot en sådan skatt.

IMF arbetar vidare

-Det blev ingen överenskommelse om en global bankskatt, sade den kanadensiske finansministern Flaherty efter mötet. -En del länder är för och andra är helt klart emot. Det beror framför allt på om ett land har fått använda skattepengar för att rädda bankerna, sade Flaherty.

Han sade att han tror att flera länder närmar sig Kanadas ställningstagande.

G20-länderna enades till slut om att be IMF att arbeta vidare på sina förslag med målet att se till att finansbolag får bära bördan av statliga räddningsinsatser. Förslagen ska också motverka överdrivet risktagande och främja likvärdiga spelregler. För att lugna dem som befarar att en global bankskatt skulle drabba banker som klarade sig bra under finanskrisen så uppmanades IMF även att väga in omständigheterna i de enskilda länderna.

Grekisk skugga

I det sexsidiga slutdokumentet nämndes inte Grekland, trots att krisen där kastat en skugga över mötet. Räddningsinsatserna för Grekland var dock ett hett ämne i korridorerna. Finansministrarna var överens om att inte låta skuldkrisen i Grekland hota EU eller världsekonomin.

-Om din grannes hus brinner, även om det är ett litet hus och kanske hans eget fel, så gör du bäst i att inte ignorera branden. Du gör bäst i att ta till en brandsläckare - om du har en, och det har vi - annars kommer elden att drabba även ditt hus, sade Italiens ekonomiminister Giulio Tremonti.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sade att EU räknar med att ha ett hjälppaket för Grekland klart till början av maj.