Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgsmiljardären i sylvass kritik mot Swedbanks valberedning

På tisdagsförmiddagen ska en ny vd utses för Swedbank. Nu rycker göteborgsmiljardären Carl Bennet ut till den sparkade ordföranden Anders Sundströms försvar.

Valberedningen och storägarna Folksam samt Sparbanksstiftelserna har svikit Anders Sundström. Det menar Carl Bennet, nybliven aktieägare i Swedbank, god för 20 miljarder kronor och därmed fjortonde rikast i Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag har suttit sammanräknat 80 styrelseår, varav 40 år som ordförande i tio noterade börsbolag. Jag har aldrig sett ägare hantera en situation så här illa, säger Carl Bennet upprört i en intervju med SvD Näringsliv någon timme före stämman.

Anders Sundström är den fjärde, och siste, toppchefen som fått sparken på senare tid.

Enligt Carl Bennet har Swedbank aldrig varit så välmående som under Anders Sundströms ledning och miljardären anklagar valberedningen för att ha lyssnat för mycket till media.

– Att de plötsligt inte står upp för Sundström på grund av tryck från media är befängt. När Folksam köpte i Swedbank gjorde de den bästa affären i svensk försäkringshistoria. Den posten är i dag värd 18 miljarder kronor och de köpte den för 4,5 miljarder och har fått utdelning för 5 miljarder kronor. Det har helt enkelt gått lysande för Swedbank under Anders Sundströms tid, säger Carl Bennet till SVD.

Göteborgsmiljardären berättar vidare för tidningen att han kommer att rösta för att Anders Sundström ska bli omvald på dagens stämma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.