Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgskrögare misstänkt för våldtäkt

Idag lämnade kammaråklagare Jim Westerberg in en häktningsframställan där det framgår att en Göteborgskrögare på sannolika skäl är misstänkt för våldtäkt. Själva brottet ska ha begåtts för fyra år sedan. Men fallet fick ett oväntat genombrott först den här veckan.

Våldtäkt är ett svårt brott att leda i bevis. Att gripa någon för en misstänkt våldtäkt hela fyra år efter gärningen hör till ovanligheterna. Men i måndags lyckades polisen gripa en man som ska ha våldtagit en eller flera personer under 2012. Den misstänkte äger flera framgångsrika krogar i centrala Göteborg.

– Den misstänkte greps i måndags och sen tog jag beslut om att anhålla honom. Han har alltså suttit frihetsberövad sedan dess. Men vi är precis i början av utredningen och vi vill utreda det här fallet mer, säger kammaråklagare Jim Westerberg när GP får tag i honom på torsdagseftermiddagen. 

Westerberg menar att vidare utredningsåtgärder kan få till följd att misstankegraden stärks, men de kan även få motsatt effekt. Att kammaråklagare Westerberg lämnat in en häktningsframställan till Göteborgs tingsrätt tyder emellertid på att han tror att han kan driva fallet vidare till åtal. 

– Jag har begärt att få honom häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, berättar kammaråklagaren.

Kan finnas fler offer

Men i nuläget vill Jim Westberg inte lämna ut så mycket detaljer om utredningen. Detta av rädsla för att hans och polisens arbete ska störas. Dessutom råder strikt sekretess vad gäller själva målsägandena i det här skeendet, eftersom det rör sig om ett sexualbrott. Men han menar att det kan finnas mer än en målsägande.

– Vi är övertygade om att vi har en målsägande. Men det kan eventuellt tillkomma ytterligare ett brottsoffer i det här fallet. Det är bland annat därför vi vill ha mer tid till att utreda detta, säger kammaråklagaren kort. 

Westberg bekräftar att den misstänkta våldtäkten, eller våldtäkterna, ska ha skett för fyra år sedan. Men han vill inte berätta om anmälan gjordes redan 2012 eller om den kommit in någon gång närmre i tid.

– Däremot så kan jag förtälja att det skedde ett stort genombrott efter att den misstänkte gripits. Vid en husrannsakan lyckades vi säkra bevis som stärkt misstankegraden om att det skett nåt misstänkt vid det här tillfället.

Bra fynd har gjorts

Kammaråklagaren understryker att fynden stärkt teorin han och polisen jobbar efter avsevärt. Utan de beslagtagna bevis hade det fortfarande sett mörkt ut att leda fallet till åtal.

– Genom bevisen har vi lyckats identifiera målsägande och det har lett till at vi lyckats kontakta målsäganden, förklarar Westberg.

Hans plan för den fortsatta utredningen är att granska beslagen.

– Jag skriver sakframställan just nu. Där beskriver jag vad vi vet i det nuvarande utredningsskedet. Vi får se hur Göteborgs tingsrätt ser på saken, säger kammaråklagaren.

Ytterst förtegen

Han återupprepar att han inte vill berätta mer om utredningen, än vad han hittills sagt. Det gäller i synnerhet bevisen som varit så avgörande. Men en sak till berättar Jim Westberg.

– Det är fynd som funnits tidigare. Men av olika anledningar har man inte lyckats göra tillslaget förrän nu.

Det har vidtagits grundläggande åtgärder vad gäller målsägandena.

– Vi har hört dem och efter förhör är vi säkra på att vi har en målsäganden, men det är inte uteslutet att det kan bli en till. Hur som helst kommer vi göra om förhören med anledning av tillslaget vi gjorde i måndags, säger kammaråklagare Jim Westberg,

GP har sökt den misstänkte mannens offentlige försvarare, men han anträffades inte på sin advokatbyrån. Däremot framfördes intervjuförfrågan till advokaten genom en av byråns assistenter, men advokaten har inte hört av sig för att förklara sin klients inställning.