Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgsfotbollens superkväll

En fullskalig fotbollskrock är bara förnamnet. Mellan 19:00 och 21:00 ikväll spelar Göteborgs sex främsta herrlag i fotboll match - samtidigt.

Inledningsvis. Vad tycker du om att såhär många matcher, med Göteborgsanknytning, spelas samtidigt?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- I grunden är det ett fantastiskt bevis på att Göteborgsfotbollen står sig väl i konkurrensen. Lägger du till Qviding handlar det om sju lag i de tre översta serierna, vilket bara Stockholm matchar. Sedan kan man tycka att Torslanda-Utsikten borde kunnat hitta en annan speldag, liksom Häcken-BP. Att AIK-IFK skulle bli mer än en fotbollsmatch var svårt att förutse. Vi får gilla läget, helt enkelt.

Om vi helt ologiskt börjar bakifrån, 19:20 sparkar Öis-Gais igång på Gamla Ullevi. Tankar inför det derbyt?

- Tabeller saknar betydelse efter bara fyra omgångar, men det börja osa lite katt för Gais i de nedre regionerna. Öis har ett framgångsrikt cupspel bakom sig plus att spelet lossnat för det unga laget. Jag ser Öis som knappt favorit, även om Jakob Lindström kommer saknas. I och med vädret är det inte omöjligt med 10 000 på Gamla Ullevi i kväll, trots allt.

Den största och mest känslosamma tillställningen kommer gå av stapeln på Friends Arena mellan AIK och IFK Göteborg. Går det ens att fokusera på den sportsliga biten med Ivan Turinas tragiska bortgång i bakhuvudet?

- För mig är det här mer än en fotbollsmatch. Samtidigt kanske manifestationer, som vi tror att den kommer se ut, nästan bara ske inom idrotten. Rosorna bakom målet, klädseln, den tysta minuten. Vi runt omkring kan unna oss lyxen att tänka på inramningen, spelarna är i en annan sits. De kommer få det tufft med koncentrationen, helt säkert så. Jag tror det här blir lite av årets match i svensk fotboll. Vad kan slå det?

En match ska ändå spelas, hur tror du den slutar?

- Jag väljer att passa där, känns märkligt att prata fotboll just den här matchen, konstaterar kort att IFK tål en förlust och AIK jagar första segern på hemmaplan.

Utöver dessa två kanonmatcher tar Häcken emot Brommapojkarna på Rambergsvallen samtidigt som obesegrade Torslanda möter obesegrade Utsikten i division 1. Varför ska man välja någon av dessa två matcher istället för de två tidigare nämnda?

- Först och främst av kärlek till det egna laget. Håller man på Häcken vet man att det är på Rambergsvallen poängen (sex av årets sju) hämtas hem, BP i kväll inget undantag. På Torslandavallen kan Utsikten återta serieledningen, samtidigt som Torslanda inte har förlorat i år än. Det kan bli hur spännande som helst. Båda lagen tränas för övrigt av två före detta Öistränare, Janne Carlsson för Kiken, Tomas Östlund i Torslanda.  

Avslutningsvis. Vilken match kommer dina två ögon vara klistrade vid?

- Jag kommer följa derbyt och Turina-hyllningarna parallellt. Går inte att välja.

Kan du inte tippa matcherna också?

Häcken-Brommapojkarna, 19.00 Rambergsvallen

Balkander tippar: 4-0.

Torslanda-Utsikten, 19.00 Torslandavallen

Balkander tippar: 1-2.

AIK-IFK Göteborg, 19.05 Friends Arena

Balkander tippar: 1-0.

Öis-Gais, 19.20 Gamla Ullevi

Balkander tippar: 2-1.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.