Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgsföretag gör det enklare för alla att ladda elbilar

Att ladda en elbil kan kräva olika appar, taggar och abonnemang – vilket gjort laddningen omständlig. Nu finns en laddare med ett öppet betalsystem – där alla enkelt kan använda sitt vanliga bankkort för att ladda.

Det har saknats en gemensam standard för betalning när man laddar en elbil. I stället har det krävts särskilda appar eller elektroniska taggar för varje bolag där man ska registrera sig och sitt betalkort för månadsfakturering. Det finns elbilsägare som har 10 eller till och med 15 olika appar och taggar för att kunna ladda bilen på en långresa.

Det har fått många att tveka i bytet till elbil.

Nu finns laddstolpar för enkel betalning

I början av maj kom nyheten att flera branschorganisationer slutit en överenskommelse för enklare elbilsladdning, där de anslutna operatörerna ska erbjuda kortbetalning, antingen med bankkortläsare på stationen eller via app/QR-kod, utan avtal eller registrering.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Pay N Charges elbilsladdning här

Överenskommelsen är en uppmaning till branschens aktörer. Regeringen har också hintat om att ett krav på bankkortsbetalning kan komma att bli aktuellt, precis som i Tyskland och Danmark.

Göteborgsföretaget Pay N Charge har redan laddstolpar och snabbladdare som uppfyller dessa krav – och som nu får allt mer uppmärksamhet. Bland annat har företagets kund GLTK, Göteborg Lawn Tennisklubb, utsetts till ”Årets Laddplats 2021” för sina kortbetalningsladdare från Pay N Charge. Motiveringen lyder: ”Suveränt, en destinationsladdare med bankkortsbetalning. Världsklass vad gäller enkelhet och snabbhet.”

– Vi är väldigt stolta över utmärkelsen och det visar att vi ligger rätt i tiden. När man börjar använda våra laddstolpar kommer det att bli enklare att köra och ladda sin elbil, vilket är något som också bilisterna efterfrågat, säger Anders Jaxhagen på Pay N Charge Nordic AB.

Självfinansierad Installation med Pay N Charge

Företaget har utvecklat ett koncept där kostnaden för att installera laddarna i slutändan självfinansieras av de som laddar sina bilar. Den månadsavgift som Pay N Charge tar ut betalas också snabbt av så länge laddarna används. Överskottet får man behålla. Det gör att kommunala inrättningar, bostadsrättsföreningar eller privata näringsidkare som hotell eller golfbanor också enkelt kan få en intäkt av att installera laddare från Pay N Charge.

– Alla ska ha råd att vara med i den gröna omställningen, menar Anders Jaxhagen.

Laddstolparna är dessutom uppkopplade, vilket gör att de kan lastbalanseras optimalt för de förutsättningar som råder på platsen.

– Det här är en win-win för alla parter, avslutar Anders Jaxhagen.

Laddinfrastruktur i Sverige

Allt fler väljer att köra elbil. 2030 beräknas halva bilflottan utgöras av elbilar.

Av de 14 679 publika laddpunkter som finns i Sverige har enbart ett fåtal öppna betalsystem.

I Tyskland och Danmark har det redans beslutats om krav på att erbjuda öppna betalsystem som tar kortbetalning.

Enligt McKinsey och branschorganisationen ACEA kommer EU att behöva installera 14 000 nya laddstationer varje vecka för att klara av att nå målet att minska koldioxidutsläppen från personbilar med 55 procent till 2030. Det är dubbelt så många som EU räknat med.