Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Underbetalda. Vi är beredda att höja skatten för att alla som jobbar i välfärden ska få fler kollegor men även för att de med de lägsta lönerna ska få mer i plånboken, skriver Daniel Bernmar (V), ordförande SDN Örgryte-Härlanda.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgs välfärd är inte till salu

Att inte privatisera välfärden ytterligare är den viktigaste insatsen de rödgröna i Göteborg gjort under mandatperioden, skriver Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vänsterpartiet är tydliga. Välfärden är inte till salu och personalens arbetsvillkor är inte heller till salu.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under mandatperioden har Vänsterpartiet tillsammans med S och MP gjort viktiga framsteg för att förbättra arbetsmiljön för välfärdsarbetarna i Göteborgs stad. Tillsammans har vi bland annat infört rätten till heltid, avskaffat FAS 3 i kommunens regi, minskat osakliga löneskillnader samt inlett arbetet med ett pilotprojekt med sextimmars arbetsdag.

Framsteg som aldrig hade varit möjliga i en privatiserad verksamhet. Det är den viktigaste insatsen rödgröna gjort för personalens arbetsvillkor, att inte privatisera välfärden ytterligare. Därigenom har vi hållit stadens välfärd lite friare från vinstintressen än resten av Sverige. Det ska vi vara nöjda med.

Högre grad av vinstintresse i välfärden leder nämligen till sämre utbildad personal, fler timavlönade, lägre löner och färre kollegor enligt forskning. Alliansens samlade budget verkar dock inte tagit till sig detta faktum utan går helt i gammalmoderat anda. Den är helt fokuserad på mer privatiseringar. Trots att vi idag vet att det inte förbättrar kvalitén för medborgarna. Alliansens omfattande privatiseringsförslag är därför enbart ett direkt hot mot arbetsvillkoren för stadens välfärdsarbetare.

I Vänsterpartiets budget nöjer vi oss dock inte med genomförda förbättringar utan tar ytterligare steg för att förbättra arbetsvillkoren för de som arbetar i välfärden. En röst på Vänsterpartiet är en röst på bättre arbetsvillkor i välfärden.

Sex timmars arbetsdag

Den viktigaste satsningen är en utökning av pilotprojektet med sextimmars arbetsdag där vi avsätter 65 miljoner kronor. En minskad normalarbetstid är viktig reform för att skapa en bättre balans mellan fritid och arbete.

Alltför många orkar inte ett helt arbetsliv i det tunga arbetet inom välfärden. Särskilt kvinnor tar också ett större ansvar för det obetalda hemmaarbetet. Bördan av dubbelarbetet orsakar ofta en ohållbar situation med förtidspension, deltid och sjukskrivningar som resultat. Vi tar dessa signaler på allvar och försöker förändra ett alltmer skadligt arbetsliv.

Vi ser därför de stora behov av mer personal som finns på många håll i välfärden. Därför är vi beredda att höja skatten för att alla de som jobbar i välfärden ska få fler kollegor och alla medborgare en bättre välfärd. Nästan en miljard satsar vi för fler händer i Göteborgs välfärd.

Höjer lägsta lönerna

Vi gör också en viktig satsning för de med de lägsta lönerna. Det finns till exempel måltids- och ekonomibiträden som bara har cirka 17 300 kronor i månaden om de orkar jobba heltid.

Att vara ensamstående med kanske ett eller två barn på åttio procent av 17 300 kronor är inget annat än en kamp för överlevnad. Därför har Vänsterpartiet avsatt 35 miljoner kronor för att höja lägstalönerna i välfärden.

Det är ett första steg för att göra upp med den fattigdom som drabbar en grupp kvinnor vars arbete i välfärden har systematiskt nedprioriterats av män och till förmån för män.

Bättre vardag för kvinnorna

Vänsterpartiet skickar två viktiga signaler med sitt budgetförslag för Göteborgs stad. Vi är det starkaste feministiska partiet. Vi lägger skarpa förslag för att förbättra vardagen för stadens kvinnor. Och vi kommer fortsätta driva stadens välfärd i demokratiska händer så att vi gemensamt fattar beslut om hur vi ska agera som arbetsgivare.

Till Alliansen säger vi: Göteborg är inte till salu. Stadens välfärd bygger vi tillsammans i demokratiska händer!

Daniel Bernmar (V)

ordförande SDN Örgryte-Härlanda,

ersättare i

kommunfullmäktige