Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Göteborgs-uppfinningen som nu syns på världsmarknaden

”Jag tror faktiskt att han hade kunnat få nobelpriset för det här”

De första idéerna till gapvågledartekniken presenterades i en vetenskaplig artikel år 1990. Författaren Per-Simon Kildal, sedermera professor i antennsystem vid Chalmers Tekniska Högskola, hade kommit på ett nytt sätt att styra elektromagnetiska vågor och samtidigt revolutionerat antenn-världen.

– Jag tror ju faktiskt att om Per-Simon hade levt idag, hade han kunnat få nobelpriset för den här uppfinningen. Så genial är den, berättar Gapwaves VD Lars-Inge Sjöqvist.

Radiosignaler, som vi kan använda för att skicka information i luften, är en teknik vi haft länge. Men att göra det effektivt och över längre sträckor – då behöver man någon typ av förstärkare. Som en megafon förstärker vår röst – förstärker antennen radiosignalen. Och idéerna från tidigt 90-tal som Per-Simon står bakom har fått sin absolut mest framgångsrika användning nu när 5G och lättillgänglig radar blir mer och mer vanligt, då behovet av  höga radiofrekvenser ökar.

Lars-Inge Sjöqvist, VD på Gapwaves
Lars-Inge Sjöqvist, VD på Gapwaves

Uppfinning från Göteborg som växt i skymundan

Lars-Inge menar att Göteborg som stad är ett fantastiskt kluster där det finns många företag som jobbar med just radio och radar för kommunikation. 
– Det finns otroligt mycket kunskap om milimeter- och mikrovågor. Massvis av teknologier har vuxit fram här i denna staden. Så det är ett riktigt bra område att finnas i med tanke på hur mycket det jobbas med telecom och automotive här. För att inte nämna försvarsindustrin och rymdindustrin. 

Därför är det inte förvånande att Per-Simon hade många runt omkring sig som kunde arbeta tillsammans med honom på Chalmers Tekniska Högskola för att fortsätta utveckla gapvågledartekniken. Detta samtidigt som han åkte på konferenser världen runt för att tala om sina uppfinningar. 
– Och han var verkligen erkänt duktig – han var inte professor för inte, berättar Lars-Inge Sjöqvist och fortsätter:

– Vi träffades och utvecklade en relation omkring år 2011. Redan då hade Per-Simon en tanke om att ta gaptekonologin framåt och att börsintroducera företaget Gapwaves. Men så gick han tragiskt bort just när han var iväg på en av sina antennkonferencer våren 2016.

Stark framgång

Lars-Inge, som strax dessförinnan tagit över stafettpinnen som VD för Gapwaves AB, fick då fatta ett beslut om att gå vidare med företaget och satsa ordentligt på idén, eller backa. Men bestämde sig för att ta steget in på marknaden. Ett beslut som har gett effekt. Gapwaves gick in på börsen då värderat till 50 miljoner kronor, en siffra som idag mångdubblats om och om igen och värderingen på företaget närmar sig en miljard. 

– Och allt tack vare att Per-Simon vågade tänka utanför boxen där för 30 år sedan. Och den antenn vi har nu är ännu bättre. Nu har vi lyckats komma till den nivå så att det inte längre är hårdvaran, antennen, som sätter begränsningarna. Nu är det mjukvaran. Och i praktiken betyder det att vi kommit otroligt långt. Vad framtiden visar, det får vi se.