Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Maria Eklind (Foto till vänster)

Göteborgs studenter står utan boende

Sveriges förenade studentkårer rödlistar Göteborg som studentbostad. För att slippa stressen kan köp av en bostad vara lösningen. Följ mäklarens tips på hur du hittar prisvärda bostäder när det är dags att börja studera.

I SFS (Sveriges förenade studentkårers) Bostadsrapport från 2018 rödlistas Göteborg, ett resultat av att det inte finns några studentbostäder tillgängliga till hösten. Att köpa sin studentbostad har blivit en växande trend med fler fördelar än bara tak över huvudet.

Kötiderna uppgår till fem år i de mest centrala delarna av Göteborg. Många väljer att se andrahandsbostäder som alternativet, men allt eftersom trycket på bostäder ökar skenar hyrorna. Patricia Warnlöf, mäklare på Fastighetsbyrån Göteborg Nordost, berättar att det blir allt vanligare att studenter köper en bostad men att det fortfarande råder okunskap hos de flesta.

Patricia Warnlöf, mäklare på Fastighetsbyrån Göteborg Nordost
Patricia Warnlöf, mäklare på Fastighetsbyrån Göteborg Nordost

– Vi ser gärna att unga får en chans att komma in på bostadsmarknaden i ett tidigt skede. Köper du en lägenhet som ligger lite utanför, men har bra pendlingsförbindelser, så behöver det inte kosta så mycket. Du har dessutom en lägenhet kvar efter studierna om du får jobb i staden som du studerat i och slipper dyra andrahandskontrakt. 

Lägre avgifter

Just nu ligger en 1: a ute på Granhäcksvägen 22 i Surte med ett utgångspris på 695 000. Den låga avgiften på 907 kronor i månaden är fördelaktig för studenter och ett resultat av att bostadens läge är utanför de centrala delarna av Göteborg. Att avståndet blir lite längre behöver inte alltid vara negativt anser Patricia.

– När du pendlar kan du passa på att plugga lite extra på väg till skolan. Göteborg är dessutom i en stor expanderingsfas, vilket gör att centrumkärnan ständigt flyttar utåt samt att många bostadsområden får egna affärsstråk.

Dela och spara pengar

Även om det går att få tag på en lägenhet för under en miljon, så kan kostnaden fortfarande vara stor för en student som ska köpa sin första bostad. En vanligare syn hos mäklarna är att två eller tre vänner går ihop för att köpa en lägenhet.

– Förra året såg vi flera studenter som gick ihop och köpte 3: or eller 4: or tillsammans. Det gör att investeringen inte blir lika stor och att det blir enklare att få ihop till kontantinsatsen. Priserna skiljer sig dessutom inte så mycket om man går upp ett par storlekar på lägenheten, säger Anita Subasic, mäklare på Fastighetsbyrån Göteborg Nordost.

Anita Subasic, mäklare på Fastighetsbyrån Göteborg Nordost.
Anita Subasic, mäklare på Fastighetsbyrån Göteborg Nordost.

Ställ frågor och hitta rätt

Att hitta dessa prisvärda lägenheter är inte alltid det lättaste. Det finns många lägenheter ute till salu och det är svårt att veta vilka områden som har de bästa kommunikationerna.

– Slå en signal till en mäklare så får du rådgivning och tips på hur du ska tänka. Vi som är mäklare är experter på att hitta områden och bostäder som passar geografiskt, prismässigt och de specifika önskemålen. Ju mer du kan trivas i bostaden, desto bättre kommer studietiden vara, säger Anita.