Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Handeln i Göteborgs innerstad har påverkats negativt av pandemins effekter. Bild: Frida Winter©
Handeln i Göteborgs innerstad har påverkats negativt av pandemins effekter. Bild: Frida Winter©

Göteborgs Stads Företagslotsar hjälper företagen genom pandemin

Cityhandeln samt hotell- och besöksnäringen har drabbats hårt av pandemin. Företagslotsen Extra är ett initiativ från Business Region Göteborg (BRG) för att hjälpa de verksamheterna.
– Många företag hörde av sig direkt och de har varit jättenöjda med vår professionella kostnadsfria rådgivning, säger Torbjörn Kvarefelt, Göteborg Stads Företagslots, BRG.

Framför allt hjälper Företagslotsen Extras medarbetare små och medelstora företag (SME) inom handel, hotell- och besöksnäring med att ansöka om statliga bidrag kopplade till Coronakrisen – omsättningsstöd, omställningsstöd och korttidsarbete.

– Vi vill att företagen ska veta att vi finns här för dem, att vi bara är ett telefonsamtal bort, ett samtal som kan hjälpa mycket när problem har uppstått, säger Torbjörn.

Torbjörn Kvarefelt, företagslots på BRG. Bild: Frida Winter©
Torbjörn Kvarefelt, företagslots på BRG. Bild: Frida Winter©

Ekonomiska konsulter med spetskompetens inom affärsverksamhet matchas mot företagen som vill ha hjälp. Sedan träffas de inblandade och företagets verksamhet analyseras för att se var problemen ligger och vilka lösningar det finns, exempelvis kan det röra sig om att ansöka om de nämnda statliga stöden. Rådgivningen innefattar två kostnadsfria timmar med konsulterna.

– Det låter kanske lite men det går att hinna med mycket nyttigt på den tiden, säger Torbjörn.

I normalfall är Företagslotsen en smidig väg för näringslivets alla branscher att snabbt komma i kontakt med rätt instanser inom kommunens förvaltningar och bolag, exempelvis trafikkontoret, fastighetskontoret, miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret. Men när pandemin slog till tog Kommunstyrelsen ett snabbt beslut om att Företagslotsen även skulle fungera som en instans för akut hjälp, med bland annat ansökningar om olika stöd till Coronadrabbade verksamheter.

– Vi var först i Sverige med det och redan från början var det väldigt många SME-bolag som hörde av sig. Det går inte att säga annat än att resultatet blev lyckat och att många företag fick hjälp, säger Torbjörn.

Företagslotsen Extra fungerade faktiskt så bra att regeringen hörde av sig och frågade om BRG:s team inte kunde tänka sig att bli en nationell företagsakut, men av olika anledningar blev det inte så utan den hamnade i Jönköping.

Läs mer här om hur Företagslotsen kan hjälpa ditt företag

Nu har pandemin pågått i cirka 1,5 år och Företagslotsen tycker att det är dags att påminna regionens företag om att de fortfarande finns kvar – för näringslivets bästa på lång sikt.

– Vi vill kunna hjälpa ännu fler för vi vet att behovet finns. Kan vi hjälpa ett antal företag att överleva gynnar det i sin tur många andra, som att en uppskattad kvarterskrog kan fortsätta att glädja invånarna i sitt område, eller att ett hotell kan fortsätta erbjuda övernattningar och konferenser, säger Torbjörn Kvarefelt.