Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

- Våra skolor är på väg upp efter några besvärliga år, säger kommunalrådet Anna Johansson (S).

Göteborgs skolor ännu bland landets sämsta

Göteborgs skolor är på rätt väg, tycker kommunalrådet Anna Johansson (S) i en kommentar till Lärarförbundets årliga skolrankning.

Mitt i strömmen av valrörelsens skolpolitiska utspel från samtliga partier presenterade Lärarförbundet på tisdagen sin årliga rankning av Sveriges bästa skolkommun.

I år får Göteborg plats 234 av totalt 290 kommuner, en förbättring jämfört med fjolårets 240.

"Göteborg klättrar några placeringar och det bekräftar vad vi såg på niornas avgångsbetyg i våras. Våra skolor är på väg upp efter några besvärliga år med omorganisationen från 20 till tio stadsdelar", skriver Anna Johansson i en kommentar.

Hon hävdar att de nya stadsdelarna och dess skolutskott gör det möjligt att bättre stödja rektorernas pedagogiska ledarskap.

"Samtidigt är jag lite kritisk mot den här sortens rankningar som kraftigt förstärker små skillnader mellan kommuner. Att en kommun på ett år kan gå från plats 280 till nummer sju, som Örkelljunga, visar på godtyckligheten i omdömet", menar Anna Johansson.

För Göteborg är den helt dominerade trenden sedan rankningen startade 2003 en fallande placering, från 47 till årets 234. Och Helene Odenjung, gruppledare för FP, tycker den aktuella placeringen är alldeles för dålig.

"En stad med ambitioner att kalla sig kunskapsstad ska inte hamna så lågt Skolan i Göteborg behöver ett kraftigt lyft, både ekonomiskt och bort från SDN", skriver Helene Odenjung.

Hon framhåller också regeringens satsning på lärarlöner som en bra början och tillägger att även kommunen måste satsa på lärarna.

"Fortbildning och rekrytering av behöriga lärare är en nyckelfråga", anser Helene Odenjung. . 

KD:s gruppledare Davis Lega tar upp skolrankingen i ett inlägg på GP:s Politikerblogg.

"Läraryrkets status ska höjas bland annat genom att lärarnas administrativa börda ska minska. Att eleverna får tillräckligt med tid med lärarna är jätteviktigt", skriver han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.