Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgs senaste skulptur

Lingaphone. Så heter Göteborgs senaste skulptur som på torsdagen sattes på plats längst ut på Bananpiren.

Verket har skapats av Olav Christopher Jenssen, en av Norges främsta konstnärer, som var på plats för att övervaka monteringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag är väldigt nöjd med valet av plats. Tanken är att man ska kunna se skulpturen lika från olika håll – och det gör man verkligen här, både från Hisingen och från fastlandet, säger han.

Lingaphone, som den sex meter höga och fem meter breda skulpturen kallas, är ett helt nytt verk som med ekonomiskt stöd från Göteborgs stad har tagits fram för Göteborgs internationella konstbiennal.

- Det här är själva finalskulpturen skulle man kunna säga. Jag tycker att den är väldigt fin. Konstverkets speciella form har utvecklats ur samma teknik som känns igen från när man klipper pappersfigurer. Genom sin vita, distinkta yta blir Lingaphone inte bara en del av den omgivande miljön utan förvandlar omgivningen till en del av konstverket, säger Ulrika Sten, projektansvarig.

Med konstverket och placeringen längst ut på Bananpiren, eller Södra Frihamnspiren som den egentligen heter, finns ytterligare en tanke, nämligen att binda ihop och förena stadens två sidor.

Konstverket har färdigställts av ett företag i Båstad och är i grunden en stålstomme som klätts med aluminium. I sakta mak transporterades verket under torsdagen med lastbil till Göteborg för montering.

På fredagseftermiddagen invigs skulpturen officiellt av kulturnämndens ordförande Thomas Martinsson (MP) och Gertrud Sandqvist, professor vid Malmö konsthögskola och en av medcuratorerna till årets biennal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.