Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgs moské bombhotades

Göteborgs moské bombhotades på fredagskvällen. – En man ringde till mig och sa: "I kväll smäller det i moskén", säger Mohammad El-Alti, presstalesman för Göteborgsmoskén.

Polisens bedömning på fredagskvällen var att hotet inte kommer att verkställas. På lördagsmorgonen säger polisen i Göteborg att man inte fått in någon rapport om några incidenter kring moskén eller ytterliga hot.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Även Mohammed El-Alti säger på lördagsförmiddagen att läget är stabilt.

- Vi har personer på plats i moskén och läget är stabilt och lugnt. Vi kommer senare under dagen att ha ett möte för att diskutera säkerhetsläget.

Samtalet med bombhotet kom till Mohammad El-Alti vid 21-tiden på fredagskvällen. Då befann sig mellan 100 och 120 personer i moskén för att lyssna på en föreläsning. El-Alti valde då att utrymma moskén.

- Vi kände att vi måste ta det på allvar och att inte ta några risker, säger han.

Sedan ringde han polisen som skickade patrull till platsen för att kontrollera.

- Vi tog kontakt med ansvariga på plats och pratade med dem. Men det var lugnt och stilla när vi lämnade platsen, säger Lörstad.

Bombhotet ringdes till Mohammad El-Alti nummer i hans roll som presstalesman.

- Nu mår jag dåligt. Är orolig, för mig, moskéer runt om i Sverige och för muslimer i landet, säger han när GP når honom vid 22-tiden.

Mohammad El-Alti berättar att moskén har haft en hög säkerhetsberedskap under en tid som förstärkts sen terrorattentaten i Paris. Men även på grund av de attacker som har skett mot svenska moskéer under det senaste året.

Natten till lördagen övernattade ett tiotal unga män i moskén för att bli avlösta tidigt på morgonen. När GP besökte moskén sent på fredagskvällen var stämningen spänd och flera män höll utkik både mot gatan och upp mot Ramberget.

- Vi gör vad vi kan för att skydda vår moské. Hoten har blivit värre och det kommer nya hela tiden, berättar Faraj Semmo, ordförande för Göteborgs unga muslimer och en av dem som tillbringar natten i moskén.

- Bara häromdagen fick en våra imamer ett skriftligt hot i sin brevlåda. Det är också polisanmält. Jag har en pärm med hot där man skriver att vi är smutsiga, att vi förökar oss som kaniner och att vi ska sticka härifrån. Från och med nu kommer vi polisanmäla alla hot.

Är ni rädda?

- Det är klart att det här är allvarligt och det är otrevligt med alla hot, men vi måste göra vad vi kan för att skydda moskén. Det känns bra att polisen har lovat att komma förbi oftare än normalt.

Polisen har upprättat en anmälan om grovt olaga hot mot grupp. Varför polisen inte tror att hotet kommer genomföras vill de inte kommentera.

- Vad vi har för grund för att bedöma att hotet inte kommer verkställas går vi inte ut med. Men det är den bedömning vi har gjort, säger Ulf Lörstad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.