Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborgs dramatiska teater | Kentaur

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgs dramatiska teater | Kentaur

I pjäsen Kentaur har Göteborgs dramatiska teater råkat hemligheten bakom att inge bestående lärdomar, anser Tobias Holmgren.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Teater

Teater

Göteborgs dramatiska teater

Kentaur

av Mats Wahl

T o m 12/4

Det grekiska sagoväsendet kentaur, till hälften man, till hälften häst, är en uråldrig symbol för människans slaveri under sina våldsamma drifter. Just detta våld, det sexuella men också det som används för att befästa makt, handlar Mats Wahls 22 år gamla pjäs Kentaur om.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fyra niondeklassare möts i ett källarförråd, till synes bara för att umgås. Snart framgår att anledningen till deras möte är det sexuella övergreppet på en klasskamrat dagarna innan. Alla var de inblandade på något sätt, och när de nu träffas för att samordna sina vittnesmål innan polisförhören blir situationen snabbt otäck och hotfull.

Förrådets nätvägg hamnar i den trånga spellokalen bara decimeter från publikens ansikten. Det bidrar till den instängda känslan som uppstår när ungdomarna, vildsint, skuldmedvetet och med handgemäng, köpslår om vilken roll var och en ska sägas ha haft under dådet. Den makt man får i spelet avgörs inte bara av fysisk dominans, utan också av det strukturella våldsutövande som klass och sexualitet för med sig.

I Göteborgs dramatiska teaters bearbetning har en av de fyra högstadiepojkarna fått bli en Jossan i gestaltning av Hanna Ullestam; det är gott så, tycker jag. Laddningen i stycket blir onekligen mer intressant när den grabbiga sexualkulturen får ställas till svars (och generas) av någon som är fångad på spegelsidan av normen.

Frigruppen kommer som med sin förra pjäs Revolutionens år att anordna skolvisningar av föreställningen. Det bör de lyckas alldeles förnämligt med. I Kentaur har de nämligen råkat hemligheten bakom att inge bestående lärdomar.

Vad det rör sig om är helt enkelt riktigt god teater, en pjäs som med fejkcigaretter, bensintändare och våldsamma utspel lyckas aktivera alla sinnen hos åskådaren. Och aldrig under speltiden känner jag, gud ske pris, att någon vill lära mig något.