Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgs danspris – nyinstiftat pris på Dansens dag

Dansaren och koreografen Bronja Novak Lindblad är den första mottagaren av Göteborgs nya danspris, som delas ut på Dansens dag, 29 april. Initiativtagare är scenen 3:e våningen och fastighetsbolaget Higab.

Göteborgs danspris, som det nya priset heter, går till "en danskonstnär som förenar ett moget konstnärskap med nyfikenhet och känsla för rummets möjligheter".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det här är inget pris till en lovande nybörjare, utan en uppmuntran till de erfarna danskonstnärer som redan håller och som försöker hitta nya vägar, säger Gun Lund, konstnärlig ledare för 3:e våningen.

Bronja Novak Lindblad fyller kriterierna väl. Hon är sedan 20 år en välkänd dansare och koreograf för både barn och vuxna i Västsveriges danspublik. Finurlig humor och energi präglar hennes dans. "En överlevare inom danskonsten med stark utstrålning och integritet" står det i prismotiveringen.

– Ur djupet av mitt hjärta, jag är superglad! Och tacksam för att Gun och Lars (Persson, även han konstnärlig ledare för 3:e våningen) jobbar för alla och för dansen. För att de ser till hela konstformen, i stort, säger Bronja Novak Lindblad, som just har fått besked om priset och låter lite tagen.

Dansscenen 3:e våningen ligger i Sockerbruket intill Röda sten, och är hyresgäst hos Higab, ett av fastighetsbolagen inom Göteborgs stad. Diskussionerna om former för att uppmärksamma danskonsten har pågått mellan de två parterna ett par år.

– Vi har en stor del kulturhistoriskt intressanta byggnader inom Higab och många hyresgäster som ägnar sig åt kultur, i allt från stora institutioner till små ateljéer. Ett par kulturmiljöer försöker vi särskilt lyfta, det är Sockerbruket och Kronhuskvarteret, säger Kicki Johanson, kommunikationschef hos Higab, om bakgrunden till bolagets bidrag.

– Det behövs flera stipendier till dansen och Sockerbruket är en miljö som vi vill göra till ett kulturcentrum i Göteborg. Vi är på god väg. Higab stöder kultur på olika sätt, bland annat som huvudsponsor för Majornas konstrunda, säger Gun Lund.

Hon betonar också att intresset för det rumsliga är ett kriterium för den danskonst som det nya priset riktar sig till.

– På sikt hoppas vi att genom samarbetet med Higab hitta flera och nya rum där dans kan presenteras.

Göteborgs danspris går inte att söka, och det delas inte ut med någon bestämd regelbundenhet, bara om och när en lämplig kandidat bedöms förtjänt av uppmuntran. Mottagaren ska ha anknytning till Göteborg. Higab står för pengarna och 3:e våningen för dansexpertisen.

– Danspriset kan jämföras med andra stipendier som Higab delar ut, det handlar inte om sponsring, säger Kicki Johanson.

Prissumman är 40 000 kronor och Bronja Novak Lindblad tar emot priset i samband med firandet av Dansens dag, 29 april, på 3:e våningen.

.

Fotnot: Dansens dag firas internationellt den 29 april varje år. Datumet är valt till minne av Jean-Georges Noverres (1727-1810) födelsedag. Han hade grundläggande betydelse för den klassiska balettens utveckling. I Sverige firas Dansens dag sedan 1998.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.