Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborgarnas biogasfabrik blir värdelös

Priset på fossila bränslen och biogas har sjunkit så mycket att kommunägda Göteborg Energi tvingas skriva ner värdet på biogasanläggningen Gobigas på Hisingen till noll kronor. Det enda som fortfarande har ett värde är kontorslokalerna.

Göteborgs Energis satsning på biogasproduktion lider ännu ett bakslag. Idag meddelade bolaget att de skriver ner anläggningens värde, från 850 miljoner kronor till noll kronor.

Enligt bolaget beror nedskrivningen på sjunkande marknadspriser på fossila bränslen som drar biogasen med sig i fallet. Lönsamheten för biogasproduktion minskar och anläggningen ska därför enligt svensk lagstiftning skrivas ner.

Planen var annars att nedskrivningen skulle ske fram till år 2019, men nu kommer hela kostnaden istället att belasta bokslutet för 2015.

Läs också: "Biogasäventyret måste få ett slut"

Det här är ingen strategi för att Gobigas lättare ska kunna redovisa vinst i framtiden när ni tar hela nedskrivningskostnaden nu?

– Nej, det är ingen strategi, vi tvingas till detta på grund av regelverket kring hur tillgångarna ska redovisas. Men effekten blir ju att resultatet kommer att bli 200 miljoner konor bättre varje år fram till 2019, säger Robert Casselbrant, ekonomidirektör på Göteborg Energi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.