Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mannen till vänster är Shakir Waheib, en av Islamiska statens ursprungliga medlemmar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgare strider med IS

Amer älskar döden mer än livet. Han är en av de första svenskarna som reste ner för att strida med Islamiska staten mot regimen i Syrien. I en intervju i GP berättar han om varför han och unga göteborgare väljer att ansluta sig till det heliga kriget.

Vi träffas på en parkering i utkanten av Göteborg. Amer är i 25-årsåldern, vältalig och artig. Han är uppvuxen i Göteborg men har arabiska rötter. Säpo säger att man vet att 85 svenskar strider med islamistgrupper i Mellanöstern, men Amer hävdar att han själv är en av runt 200 göteborgare som strider eller har stridit med grupper som den fruktade organisationen Islamiska staten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

IS, som för bara några månader sedan var en okänd rörelse för större delen av den europeiska befolkningen, är nu en symbol för en grymhet som inte skådats sedan andra världskriget. Men enligt Amer är den bilden fel.

– Vi tar tillbaka det som är vårt. Vi befriar den muslimska befolkningen från förtryckare och regeringar som i åratal slaktat, torterat och våldtagit våra bröder och systrar, säger han.

 

 

Amer ger ett lugnt och samlat intryck, men när han pratar om kriget blir han hetsig. I hans ögon är Islamiska statens kamp en reaktion på ett förtryck och en terror som har startats av bland andra Syriens president Bashar Al-Assad.

Han beskriver sin egen uppväxt som normal. Han kommer från en religiös familj, men det var först för fyra år sedan han själv blev praktiserande muslim. Till en början sökte han sig till en vanlig moské. Men det var när TV-bilderna från krigets Syrien började kablas ut som han förändrades.

– Jag kunde inte bara titta på när jag såg vad som hände där nere.

Han bestämde sig för att resa till fronten. Nu tillfälligt hemma, efter ett och ett halvt års strider, är Amer bergfast i övertygelsen om att det han gör är rätt. Han är inte rädd för att dö och han bryr sig inte om vad andra tycker om honom.

– Allt jag gör är mellan mig och Allah. Om folk förstår mig eller inte, det är oväsentligt, säger han.

Det blir flera möten och samtal innan Amer till sist ställer upp på en intervju. Det gör han trots att han egentligen har låga tankar om media. För Amer menar att det till stor del är västerländsk media som skapar en förvriden bild av vad som pågår i Mellanöstern.

– Det som i själva verket händer är oundvikligt. Det står i Koranen. Först skulle muslimerna lida svåra nederlag. Västerlandet skulle segra. Men sedan gör västvärlden slut på sina pengar, muslimerna reser sig och vinner den största segern, säger Amer.

För att understryka det han menar är förutspått nämner han finanskrisen.

 

 

Amer pratar mycket om Koranen och om hur den har förändrat hans liv. På frågan om han har dödat någon brister han ut i ett leende.

– Det är mellan mig och Allah.

Nära anhöriga har redan stupat i striderna. Fast stupat är fel ord, tycker Amer.

– Det finns ingen död för oss. Det här livet är bara en prövning, en prövning som avgör vilket liv vi kommer att leva efter döden. Det här livet är inte viktigt. Det är vad som händer efter döden som är viktigt, säger han.

Göteborg har pekats ut som överrepresenterat när det gäller unga män som reser ner för att ansluta sig till olika jihadistgrupper. Men Amer säger att det inte är sant, som vissa hävdat, att det beror på att det finns skickliga rekryterare här.

– Det är ingen som rekryterar någon. Om du ska ansluta dig till kampen så är det för att du är kallad av Gud. Det vet du själv, ingen annan kan berätta det för dig.

Varför det då är just så många göteborgare som lockas att resa ner kan han inte svara på. Det verkar heller inte vara något han reflekterar över.

Kriget som pågår nu är bara början, enligt Amer. Det som kommer att ske är att Islamiska staten upprättar ett kalifat som täcker stora delar av den arabiska världen. På sikt kommer kalifatet att sprida sig även långt utanför det som idag räknas som arabvärlden. Ändå hävdar Amer att bilden som sprids av Islamiska staten är fel.

 

 

Muslimska ledare världen över, liksom här i Göteborg, fördömer IS tolkning av Koranen. En vanlig mening är att Islam är fredens religion. Den bilden sågas av Amer.

– De är hycklare. De vet att vi har rätt, men de låtsas något annat för att passa in i det västerländska samhället.

Amer menar att det står tydligt och uttryckligen i Koranen att varje rättroende muslim måste begå jihad.

– Allt annat är lögn, säger han.

På frågan om varför IS dödar andra muslimer säger han att de andra helt enkelt inte alls är muslimer.

– De kanske kallar sig muslimer. Men de följer inte Koranen och profeten Muhammeds ord. De är inga riktiga muslimer.

Nyligen inledde USA tillsammans med en bred koalition av andra länder flygbombningar mot IS, nu också i Syrien. Amer ser det som en välkommen utveckling som påskyndar vad han beskriver som den avgörande striden.

Vid ett tillfälle efter ett långt samtal tar Amer fram mobilen och visar bilder på vänner och bekanta som han nu kallar martyrer. Ett 20-tal unga män, däribland göteborgare, ses på bilder döda, ibland med delar av huvudena bortsprängda. Många av dem har ett leende på läpparna.

– Ser du? Vi älskar döden. Vi njuter när vi dör, titta så fina de ser ut, säger han.

Sedan visar han några utvalda bilder på soldater ur Syriens armé som nyligen dödats. På bilderna ses unga män med förvridna ansikten och uppspärrade ögon.

– Titta, de är livrädda, de ser läskiga ut, säger Amer.

 

 

Han målar upp en bild av att det inte går att besegra krigare som har en brinnande önskan att dö. På frågan om hur han ser på att muslimer i Sverige drabbas negativt av IS framfart i Irak och Syrien rycker Amer på axlarna. Det är som att den frågan väger lätt i sammanhanget.

– Alla har det bra här. Där nere är det ett helvete. Det är därför vi krigar, för att rädda folket från Al-Assad och hans armé – och från den fria syriska armén.

Den fria syriska armén, som stöttas av västvärlden, beskrivs av Amer som några av de värsta krigsförbrytarna.

– Vi har räddat systrar som suttit inspärrade, drogade och våldtagna av den så kallade fria syriska armén. Det är därför folket älskar oss. Vi har moral. Vi behandlar våra medmänniskor med respekt och inte som smuts som Al-Assad och Fria syriska armén gör, hävdar Amer.

Att Islamiska staten anklagas för samma saker viftas bort. Amer har lätt för att prata och förklara och han är hela tiden djupt engagerad när han beskriver varför han har gjort sina val i livet. Han pratar också gärna om Sverige och Göteborg, som han säger att han älskar.

– Folk här behöver inte vara rädda för oss. Ingen har något intresse av att slåss här.

Så Säpos farhågor, att hemvändande jihadister ska begå terrorbrott här, stämmer inte?

– Varför skulle jag vilja göra något här? Sverige är världens bästa land. Här hade jag velat leva mitt liv om inte allt var som det är.

Nu säger han att han inte har något val. Att stanna här i tryggheten är fegt. För Amer är det bara kampen som räknas.

 

Fotnot: Amer är ett fingerat namn

Uppdatering: Sedan reportaget gjordes har många omständigheter förändrats. Uppgifter i texten, som exempelvis antalet svenskar som tros strida med IS, är inaktuella. Amer reste en tid efter reportaget gjordes tillbaka till Syrien. Enligt uppgifter till GP har han dödats i ett flyganfall nära IS-fästet Raqqa under 2015.

Islamiska förbundet: "Vantolkning av islam"

Det här säger kommunen

Säpo: "Uppdraget är högprioriterat för oss"

"Ett drömscenario för extremisterna"

Sahlin: IS-intervju ger unik inblick

 

------------------

FAKTA ISIS:

■ Terrorstämplade Islamiska staten bildades 2013 men har sitt ursprung i en Al-Qaida grupp som startades i Irak 2004.

■ Dess medlemmar är sunnimuslimer med en extremt sträng tolkning av Koranen

■ De kräver att alla världens muslimer ska underkasta sig deras ledare Abu Bakr al-Baghdadi

■ När inbördeskriget i Syrien startades etablerades organisationen snabbt även där

■ I juni 2014 utropade man stora delar av Irak och Syrien till ett kalifat

■ Man har i sina kontrollerade områden skapat en fungerande samhällsstruktur baserad på sharialagar

■ Deras militära framgångar har överrumplat världssamfundet

■ Nyligen startade en USA-ledd koalition flygbombningar mot IS. Hittills har bombningarna gett små resultat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.