Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborgare dödad av amerikansk bomb

En IS-krigare från Göteborg har dödats i Kobane, Syrien. Han ska ha dött i en amerikansk flygattack i tisdags. Ett tiotal svenskar ska också ha skadats de senaste veckorna i Kobane. Dessutom ska tre unga män från Skåne ha dött i helgen i en USA-attack i Irak.

Striderna i Kobane på gränsen till Turkiet har eskalerat de senaste veckorna.

Terrororganisationen Islamiska staten försöker ta kontroll över den kurdiska staden, som närmast har blivit en symbol för kampen mellan IS och omvärlden. Enligt uppgifter till GP har många svenska medborgare dirigerats till striderna i Kobane och en göteborgare i övre 20-årsåldern ska alltså ha stupat i ett amerikanskt flyganfall över Kobane på tisdagen.

Samtidigt bedriver IS också en våldsam offensiv i Irak och tre skåningar i 20–25-årsåldern ska ha dödats av en amerikansk bomb, någonstans mellan Bagdad och Falluja i söndags. Minst tio svenskar, varav flera göteborgare, ska också vara skadade i och omkring Kobane.

Utrikesdepartementet känner inte till uppgifterna.

– Vi får nästan aldrig uppgifter om svenskar som dör i strid, möjligtvis lång tid senare, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst.

Säkerhetspolisen vill inte gå in på detaljer kring vad man känner till eller inte.

– Vi vet att det finns svenskar som strider i såväl Syrien som Irak, mer kan jag inte säga, säger Fredrik Milder, pressekreterare hos Säpo.

Den officiella siffran från Säpo är att 90 svenskar strider eller har stridit med våldsbejakande islamistiska grupperingar i Syrien och Irak. Det bekräftade antalet svenskar som dött under strid är 23. Men de verkliga siffrorna ska vara betydligt högre.

Usa:s bombningar slår nu hårt mot Islamiska statens framgångar i Kobane. Under onsdagen kom också rapporter att Turkiet släpper in både kurdiska krigare från Irak och soldater från Fria Syriska armén till Kobane. Detta har gjort att IS har ökat sina attacker och ansträngningar att skära av gränsövergången till Turkiet.

Samtidigt har organisationen fortsatta militära framgångar på andra håll i både Syrien och Irak.

På onsdagen lyckades islamistkrigarna ta över kontrollen över ännu ett oljefält i Homsprovinsen i Syrien. Många regeringssoldater ska ha dödats i attacken.

Hur många svenska kurder som anslutit till striderna mot IS är okänt. Ingen myndighet ser det som sin skyldighet att kartlägga andra än islamister. Mycket tyder dock på att det finns en växande ström svenskkurder som reser till Turkiet med målet att passera gränsen till Syrien.

.

Fakta: Här står slaget

  • Kobane ligger i Norra Syrien på gränsen till Turkiet
  • Minst 200 000 kurder från Kobane har flytt från IS härjningar in i Turkiet
  • De hårda striderna började i somras
  • Staden är strategiskt viktig för IS eftersom man om man lyckas kommer att kontrollera ett många mil långt obrutet gränsområde mot Turkiet
  • En USA-ledd koalition bombar sedan augusti Islamiska staten i både Irak och Syrien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.