Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Göteborg vill arrangera VM i ridsport

Efter succén i Göteborg har EM-generalen Tomas Torgersen fått mersmak. - Vi har pratat om att ansöka om VM i ridsport, avslöjar han för GP.

Närmast ledigt är 2022 alternativt 2026.
- Vi har under EM klarat av fyra (hoppning, dressyr, paradressyr, körning) av totalt åtta discipliner och jag ser det som fullt möjligt att vi även kan klara resten, säger han.
Tillkommer i så fall gör reining (western-ridning) och voltige som enligt Torgersen utan problem kan tas in i Scandinavium.
- Distansritten kan man ha med Delsjön som bas och i Säve finns fantastiska möjligheter för fälttävlan, säger han.
Med nyss avslutade EM har organisationen fått kvitto på att den kan och då är det också naturligt att vilja mer.
- Men jag jag tror inte att man ska göra samma sak, därför vore ett VM en perfekt utmaning, säger Tomas Torgersen.
Med EM är han väldigt nöjd.
-Vi fick ett uppdrag som gick ut på att ta människorna till sporten – och sporten till människorna. Jag tycker att vi har lyckats med det. På Heden har det varit mycket folk hela veckan och körningen i Slottsskogen blev helt otrolig med cirka 25 000 personer. Totalt sett har vi fått väldigt fin respons av Göteborgarna och det är nog det som gör mig mest glad. Det känns som att människorna är väldigt stolta över att ha stora evenemang i sin stad, säger han.
Sportsligt är han mer än nöjd.
- Att ryttarna levererar så bra som de gör är fantastiskt och att Peder Fredricson fick sitt guld är som en dröm, det kunde inte bli så mycket bättre.    
Hur slutresultatet ser ut ekonomiskt för EM är för tidigt att säga något om, men Charlotte Nibell, vd på Gotevent var extremt nöjd efter EM-avslutningen.
– Det blev precis den folk- och hästfest vi hade hoppats på. Allt från paradressyren i början av veckan till "le grand finale" här idag, säger hon.
Än så länge går det inte att säga exakt hur evenemanget ser ut ekonomiskt. Biljettintäkterna räknas samman under måndagen, återställningen av alla ytor kommer att vara en osäker post ett tag till. Klart är dock att det har sålts 123 000 biljetter, men eftersom det är olika prisnivåer och en del paketpriser går det inte att ge någon prognos i dag.
– Nu skall vi återställa staden i ursprungligt skick och det tar nog ungefär en vecka. Vi börjar med de allmänna ytorna, som Heden och parkeringarna. Samtidigt jobbar Park- och natur med Slottsskogen. Vi sparar Ullevi till sist, eftersom det är vår egen arena, säger Nibell.
Hon är fullt medveten om den ekonomiska kritiken mot evenemanget, men tycker att evenemanget har varit värt det.
 – Det är en investering vi har gjort, på en sport som vi inte har lagt några större pengar på tidigare. Det här har varit ett evenemang för alla i staden, säger hon.