Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Göteborg tar emot utländska förband

Under kommande veckor väntas flera militära förband gruppera i Göteborgstrakten. – I väst kommer vi främst öva värdlandsavtalet vilket innebär att ta emot utländska förband, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

Nästa vecka inleds försvarsmaktens övning Aurora 17.  

På Landvetter Flygplats, Hisingen och i Göteborgs hamn kommer militär verksamhet pågå under de kommande veckorna. Bland annat ska franska och amerikanska luftvärnsförband att öva på Hisingen.

– Under veckan kommer exempelvis amerikanska och franska vapensystemen Patriot och SAMP grupperas på Hisingen, säger Ulrika Roos, informationschef på Försvarsmedicincentrum.

Över 1000 soldater i Göteborg

Patriot och SAMP-systemen är luftvärnsrobotar som har en medelräckvidd. Luftvärn är defensiva vapen och används för att skjuta mot luftfarkoster och robotar. Patriotsystmet kan även bekämpa kärnvapenbärande robotar. 

– De kan nå mål på ett avstånd mellan 70-100 km. De har en egen radar, en ledningsplats och en lavett för roboten, säger Joakim Lewin, planeringsansvarig för arméprogram på Försvarets materielverk.

Sverige har idag endast kortdistansrobotar och vid eventuella framtida köp är dessa två robotar några man tittar på, menar Joakim Lewin.  

Drygt 200 utländska soldater väntas komma via flyg, båt och tåg till Göteborgstrakten.

– Dessa kommer öva tillsammans med 1200 svenska soldater från hemvärn och andra stödjande förband, säger Ulrika Roos. 

Under 8-12 samt 16-20 september kommer tunga transporter av militär utrustning och materiel ske i Göteborgstrakten, men ska enligt Försvarsmakten anpassas till tider då de stör som minst. 

På Försvarsmaktens hemsida uppdateras det kontinuerligt nyheter kring Aurora.

Aktion mot Aurora 

Försvarsmakten beskriver insatsen med följande ord: "Aurora 17 är en svensk nationell försvarsmaktsövning. För att genomföra en så bra övning som möjligt och för att träna den svenska försvarsförmågan mot en större och kvalificerad motståndare är däremot några andra länder inbjudna att delta."

Samtidigt kommer kampanjen Stoppa Aurora hålla en fredsaktion i Göteborg den 15-18 september. 

– En krigsövning är alltid en förberedelse för krig och Aurora bidrar till upprustning och ett försämrat säkerhetsläge runt Östersjön, säger Karin Utas Carlsson, talesperson för Stoppa Aurora.


Ordet Aurora har sitt ursprung i latin och betyder morgonrodnad.