Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sökes: tandsköterskor. Om tio år har hälften av Folktandvårdens sköterskor i regionen pensionerats. Bild: Emma Gustafsson

Göteborg skriker efter tandsköterskor – får avslag på utbildningsplatser

De närmaste tio åren behöver Folktandvården i Västra Götalandsregionen minst 100 nya tandsköterskor. Värst är läget i Göteborg där antalet utbildningsplatser måste fördubblas de åtta kommande åren. Men Myndigheten för yrkeshögskolan säger nej.

Det är de stora kommande pensionsavgångarna som skapar ett stort hål inom tandvården i Västra Götalandsregionen.

Den omfattande generationsväxlingen gör att 600 tandsköterskor – nästan hälften av de som i dag tjänstgör inom Folktandvården – pensioneras inom tio år.

Risk att köerna växer

Problemet är att rekryteringen inte räcker till – med risk för att köerna växer och att patienterna får vänta längre på behandling.

– Det är förstås en konsekvens som inte kan uteslutas, säger Anneli Bernhardsson, HR-chef för Folktandvården i Västra Götalandsregionen till GP.

Enligt henne behöver Folktandvården i regionen rekrytera upp mot 120 nya sköterskor om året de närmaste tio åren.

Värst är situationen i Göteborgsområdet. Där slåss 52 kliniker om de sköterskor som kommer ut från den 1,5 år långa yrkesutbildningen där man varje år ta in 35 nya elever.

– För klara behovet behöver vi dubbla antalet utbildningsplatser och ha två årliga intagningar i Göteborg. Därför har vi hos Myndigheten för yrkeshögskolan yrkat på fler platser, säger Bernhardsson.

Göteborg får nobben

GP kan berätta att blev avslag.

Göteborg får inga platser i år – däremot får utbildningarna i Uddevalla och Borås ett tillskott på vardera 35 platser.

– Det är åtminstone positivt för regionen, säger Anneli Bernhardsson som på onsdagen inte närmare ville kommentera beslutet.

– Jag behöver fördjupa mig, vi måste helt klart ha en dialog med myndigheten, säger hon efter avslaget.

Lisa Östbring är omvärldsanalytiker vid Myndigheten för yrkesutbildning. Till GP säger hon:

– Vi är medvetna om Göteborgs stora behov av tandsköterskor - ett behov som finns på flera håll i landet, särskilt i i storstadsområdena. Det gör förstås konkurrensen hård, säger hon och fortsätter:

Hård konkrrens

– Men i detta ska man lägga till att Göteborg i fjol fick 35 årliga platser fem år framåt och att regionen med utbildningarna i Uddevalla och Borås nu tilldelas 70 nya platser.

Något som inte räcker enligt regionens beräkningar...

– Det är så det ser ut nu - behovet av tandsköterskor är stort i hela landet. Regionen får söka igen, säger Lisa Östbring.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.