Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborg säljer prestigeprojektet Gobigas

Prestigeprojektet Gobigas har kostat Göteborg energi 1,7 miljarder kronor. På onsdagen meddelade styrelsen att biogasanläggningen ska säljas. – Det är inget roligt beslut, men nödvändigt, säger styrelseordföranden Elisabeth Undén (MP).

Göteborg energis miljardsatsning på biogas, Gobigas, söker ny ägare. På tisdagen tog företagets styrelse beslut om att det inte är aktuellt att fortsätta driva biogasanläggningen i företagets regi. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det känns naturligtvis tråkigt att förutsättningarna för biogas i stort har förändrats så kraftigt. Men man måste anpassa sina beslut efter den verklighet man lever i och då ser vi att Göteborg energi inte är rätt aktör för att fortsätta med en så omfattande forskning. Det kostar väldigt mycket pengar, säger Göteborg energis vd, Lotta Brändström. 

För dyrt att fortsätta

Beslutet att bygga en anläggning för framställning av biogas ur skogsråvara togs 2010, men projektet startade redan 2005 med förstudier. Förhoppningen var att demonstrationsanläggningen i Ryahamnen skulle byggas ut till en större, kommersiell anläggning. Kommunfullmäktige har dock sagt nej till att fortsätta utbyggnaden och därför ser Göteborg energi inte någon annan utväg än att sälja Gobigas. 

– Styrelsen tycker inte längre att det är Göteborg energis ansvar att driva den här forskningsanläggningen när vi inte längre har uppdraget att bygga den större kommersiella anläggningen. Då är det ett nationellt, europeiskt eller kanske till och med ett globalt ansvar om man vill ha en sådan forskningsanläggning, säger Elisabeth Undén (MP), styrelseordförande för Göteborg energi. 

Har fått hård kritik

När projektet startades sattes maxkostnaden till 741 miljoner kronor, den siffran har dock stigit till investeringar på 1,3 miljarder för Göteborg energi. Och tillsammans med kostnader för produktion, utredning och projektering har anläggningen totalt kostat företaget 1,7 miljarder. Dessutom har Energimyndigheten gått in med 222 miljoner kronor. 
De skenande kostnaderna har lett till kritik mot projektet, men på grund av att anläggningen har varit under utveckling tycker Elisabeth Udén (MP) inte att det har funnits möjlighet att sälja tidigare. 

– Man kan alltid vara efterklok men jag tror att tidigare styrelser tog kloka beslut utifrån de förutsättningarna som var då. Nu är det andra förutsättningar och då försöker den nuvarande styrelsen ta kloka beslut efter det, säger hon. 

Oppositionsrådet Martin Wannholt (-) satt tidigare i Göteborg energis styrelse. Han har velat stoppa projektet och tycker att det är bra att företaget planerar för en försäljning. 

– Man borde ha lagt ner det tidigare. Men man får lägga den här historien till handlingarna och komma ihåg att kommuner inte ska syssla med sådan här riskverksamhet, säger han. 

Tycker inte att det varit ett misslyckande

Göteborg energi räknar inte med att få tillbaka alla satsade pengar vid en försäljning. Trots det tycker företagets vd inte att satsningen har varit misslyckad. Enligt Brändström har Gobigas bidragit med viktig forskning om hållbar energi och satt Göteborg på kartan som en progressiv stad. 

– Forskningsmässigt är det en succé, ekonomiskt är det naturligtvis oerhört mycket pengar och framåt ser vi att vi måste göra andra saker för de pengarna, säger Lotta Brändström.