Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Här syns ett nyproducerat kvarter i en av Göteborgs mest grönskande stadsdelar. Nymilsgatan är beläget i Flatås i stadsdelen Högsbo. Alaska & Lejonstaden bygger 150 bostadsrätter i området.

Göteborg på väg att växa till dubbel storlek

Inflyttningen till Göteborg är rekordhög och nu byggs det nya bostäder runt om i hela staden. Något som märks hos mäklarna som säljer allt mer nyproduktion. – Nyproduktionen växer i Göteborg och de kommande åren blir väldigt intressanta för staden. Många områden med unik karaktär växer fram och det är efterlängtat, säger Rickard Thyrén, Försäljningschef för Nyproduktion på Fastighetsbyrån.

Fram till år 2050 är tanken att 25 000 nya lägenheter och 45 000 nya arbetsplatser ska byggas, vilket innebär att centrala Göteborg växer till dubbel storlek. Sammanlagt är det fem miljoner kvadratmeter som ska bebyggas.

– Hela regionen expanderar, framförallt runt älven, berättar Rickard Thyrén.

De sju områden på båda sidor älven där det ska byggas är Backaplan, området kring Centralen, Frihamnen, Gullbergsvass, Lindholmen, Ringön och Södra Älvstranden. Utvecklingen av Älvstaden är ett av norra Europas största stadsbyggnadsprojekt. Men det är inte bara runt älven det expanderas, just nu planeras byggprojekt i hela regionen, från Göteborgs innerstad till Kungälv, Kungsbacka, Härryda, Mölndal, Partille, Lerum och Ale. Det byggs även i andra delar av Göteborg, från Nya Hovås i sydväst till Angered, Bergsjön och Gårdsten i nordost. Samtidigt pågår bygget av Västlänken och höghastighetsbanan mellan Göteborg och Borås är på gång.

– Kortare restider och fler knutpunkter i kollektivtrafik kommer leda till att kranskommunerna kommer fortsätta att expandera tillsammans med Göteborg. Exempelvis Ale, Härryda och Mölndal, säger Rickard Thyrén. 

Intresset för de nyproducerade bostäderna är fortsatt högt.

– Vi värderar vårt boende väldigt högt i Göteborg. De nyproducerade bostäderna är ofta unika i både utformning och karaktär så vi tror att det finns något för alla inom nyproduktionen. I Göteborg med omnejd pågår många spännande projekt och vi på Fastighetsbyrån är en del av den resan, det känns privilegierat att få erbjuda så många kvalitetsprojekt till våra kunder, säger Rickard Thyrén.

Vid nyproduktion är det viktigt att få till en blandning av olika stora lägenheter så att mixen i området blir bra. Mäklare är experter på sina respektive områden och har en unik kunskap om bostadsområdets alla möjligheter och planer för framtiden.
– När man är så lokalt förankrade som vi är på respektive marknad och känner området innan och utan så blir en naturlig följd att vi också förstår vad som är attraktivt och gångbart över tid. Detta hjälper vi självklart byggaren med via förstudier och analyser, allt för kunna erbjuda köparen med en genomtänkt bostad, säger Rickard Thyrén.