Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborg klarar inte översvämning

I en ny rapport pekas Göteborg ut som en av städerna i Sverige med betydande översvämningsrisk.

I söndags utfärdade SMHI klass 3-varning efter de svåra översvämningar som varit i Småland. Regnvattnet har börjat rinna ut i större vattendrag och kulmen väntas inträffa i dag eller i morgon. Varningen kvarstår, enligt SMHI, i Jönköping och Kalmar län. Under gårdagskvällen utökades varningen i det översvämningsdrabbade området i Småland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Först trodde de nog inte riktigt på resultaten, flödet var betydligt högre än vad vi hade trott. Under den timmen de mätte steg vattnet med fem centimeter. Det är väldigt kraftig stigning för en så stor sjö som Hulingen, man inser att här kommer att bli problem, säger Bent Göransson, jourhavande hydrolog på SMHI efter att ett mätlag på plats mätt vattenflödet in i sjön Hulingen.

Betydande risk

Nu pekar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i en ny rapport ut 18 tätorter, där ibland Göteborg, med betydande översvämningsrisk. Men ingen av räddningstjänsterna i dessa riskområden bedömer att de ensamma kan klara en omfattande översvämning, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt rapporten har städerna ett sådant läge och sådana förutsättningar att det finns risk för människor, ekonomiska verksamheter och miljö vid en översvämning, skriver tidningen.

– Alla är medvetna om problematiken och arbetar med frågorna. Egentligen skulle vi behöva mer resurser i Sverige, även om vi jämförelsevis inte är så hårt drabbade, säger Barbro Näslund Landenmark, expert på naturkatastrofer vid MSB och en av författarna till rapporten, till Svenska Dagbladet.

MSB:s analys har tillkommit efter ett EU-direktiv. I ett senare skede ska länsstyrelserna utarbeta riskhanteringsplaner för de aktuella orterna. Dessa ska vara klara 2015.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.