Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg kan tvingas betala tre miljoner i vite

Göteborg kommer sannolikt för första gången tvingas betala mångmiljonvite för brister i skolan. Dessutom hotar nya viten sedan flera skolor inte åtgärdat påpekade brister.

Skolinspektionens stora granskning av Göteborgs skolor som påbörjades förra året har nu lett till en första konkret begäran om utbetalning av vite gällande en kommunal skola i Göteborg.

Summan ligger på uppemot tre miljoner kronor och är tidigare hot om viten som realiseras eftersom kommunen inte fullt ut åtgärdat de brister som då pekades ut. Formellt skickas frågan till förvaltningsrätten i Stockholm där dom om utbetalning tas.

Samtidigt har skolinspektionen kommit med nya hot om viten, så kallade förelägganden, mot fem skolor som man anser inte gjort tillräckligt för att komma till rätta med beskrivna brister.
– Det är väldigt oroande att det inte har räckt med de åtgärder som vidtagits, säger Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd i Göteborg.
I våras sa hon till GP att vissa av inspektionens beskrivningar då visade på en helt oacceptabel skolmiljö och att det behövdes kraftfulla åtgärder. Sedan dess har hon följt skolornas arbete intensivt, men i går kom det svart på vitt att flera inte nått hela vägen fram.

Det handlar främst om elevernas trygghet i skolmiljön och rätten till särskilt stöd, som fortsatt inte fungerar. 
– Det är de frågorna som ligger väldigt nära barnens vardag och som därför är väldigt viktiga, säger Peter Ekborg, avdelningschef på Skolinspektionen Göteborg.
Skolorna har fram till slutet av november på sig att rätta till de kvarstående problemen. Annars hotar viten på 4,2 miljoner kronor.

I ett försök att ta arbetet med skolorna ett steg vidare beslöt Karin Pleijel och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) i går att inom kort kalla de ansvariga för skolorna till samtal.
– Vi vill se att alla gör det som krävs, och vi måste ta reda på vad som fattas dem. Vi tar detta på största allvar och vill stötta skolorna, säger Karin Pleijel.

Kommunalrådet Helene Odenljung (L) säger i ett pressmeddelande att hon tycker att detta visar på nödvändigheten av en centralisering när det gäller styret av skolorna. 
– Skolan borde förstatligas. Till dess borde staden göra det nödvändiga och ta över ansvaret från SDN, säger hon.
Karin Pleijel påpekar att det pågår en kommunal utredning om hur skolan ska organiseras, som ska vara klar i december.
– Centralisering kan vara ett alternativ. Det viktiga är att hitta en lösning som får det att fungera ute i klassrummen, säger Pleijel.

Den väldigt stora mängden vitesförelägganden gällande skolor i Göteborg just nu har till viss del en juridisk förklaring. Den 1 januari 2015 skärptes nämligen viteslagstiftningen.
– Vid vissa situationer måste vi numera lägga vite, lägen där vi tidigare hade en valmöjlighet, säger Peter Ekborg på skolinspektionen Göteborg.
Det har lett till ett ökat antal vitesförelägganden och Ekborg vittnar om att det också fått effekt.

Karin Pleijel tycker att skolinspektionen fungerar som ett viktigt utifrånöga in i verksamheten.
– Vissa saker upptäcks inte inifrån, säger hon och berättar att man på några skolor har valt att låta lärare från andra skolor komma på besök för att själva skapa samma effekt som inspektionens granskningar ger.