Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborg kan bli en HBT-stad i världsklass

I dag presenterar Folkpartiet liberalerna i Göteborg en HBT-rapport med flera förslag som kan utveckla Göteborg till en regnbågsstad i världsklass, skriver Helene Odenjung (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

2005 inleddes en kartläggning på vårt initiativ som utmynnade i en rapport som bekräftade den svåra verklighet som många homo-, bi- och transpersoner tyvärr upplever som sin vardag. Göteborg har ett historiskt förflutet som en ”bögknackarstad”, den bilden håller på att brytas och förändras. Ett sådant arbete kräver tid, engagemang och vilja. Göteborg skulle kunna vara Sveriges mest öppna stad om vi verkligen lyfte upp frågan på agendan – för i grunden är vår stad öppen och fördomsfri.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Rätten att leva sitt eget liv utifrån sina egna förutsättningar och drömmar är ett fundament i ett liberalt samhälle. Självklart ska Göteborg vara en stad som anammar öppenhet och tolerans. Här blandas och möts människor med olika bakgrund och formar ett myller av mångfald. Inte minst blir detta extra tydligt under HBT-festivalen som startar i dag.

Kunskapen måste stärkas

Kunskap och insikt om homo- och bisexualitet och transpersoners könsidentitet samt kunskap om homo-, bisexuellas och transpersoners livsvillkor är något som måste stärkas inom hela Göteborgs stad. Så länge människor inte vågar vara sig själva på grund av sitt utseende, kön, funktionshinder eller sexuella läggning, utan riskerar att bli utsatta för hot eller våld på grund av detta så måste vi fortsätta kampen för allas lika värde.

Folkpartiet liberalerna har länge gått i bräschen för HBT-personers rättigheter såväl i Sverige som internationellt. Från vaggan till äldreboendet ska det vara självklart för alla att vara individer fullt ut. Den kampen vill vi fortsätta och vi föreslår bland annat:

* HBT-certifiera all kommunal verksamhet, med start inom förskolan och skolan. I våra förskolor ska regnbågsfamiljer alltid vara välkomna.

* Uppgradera läromedlen i skolan.

* Uppmuntra initiativ till att starta äldreomsorg och boenden för äldre HBT-personer med vår äldrepeng.

Västsvenska hatbrottsjour

Med ett maktskifte och Folkpartiet liberalerna vid rodret ökar valfriheten för alla göteborgare. Alla ska kunna känna sig trygga och säkra i vår stad.

* Utred möjligheterna att etablera en västsvensk hatbrottsjour i Göteborg.

* Vi kommer att verka för att en gynekologmottagning för lesbiska och bisexuella kvinnor etableras i Göteborg, som en del av en hälsosatsning för kvinnor.

I rapporten som vi presenterar i dag finns fler punkter för att skapa ett tryggare, tolerantare och öppnare Göteborg. Fram till valet i höst kommer vi att förbättra förslagen i rapporten på vår idéutvecklingsblogg, tillsammans med alla som är intresserade. Vi välkomnar nya idéer och förslag. Vi är övertygade om att vi tillsammans kan utveckla Göteborg till en regnbågsstad i världsklass.

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd och gruppledare