Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Folkpartiets valplattform innehåller en rad olika förslag på de områden som Göteborgs stad har att hantera. I grunden handlar allt om ledarskapet. Utan det kommer vi inte lyckas med de problem vi har nu eller i framtiden, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborg förtjänar ett bättre ledarskap

Göteborg behöver ett nytt och modernt ledarskap som öppnar upp för initiativ, kreativitet och gemenskap. Inte som nu ett ledarskap som misslyckas och hellre skyller på andra, skriver Helene Odenjung och Axel Darvik (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag, måndag, presenterar Folkpartiet liberalerna sin lokala valplattform för de kommande fyra åren. Först och främst presenterar vi ett alternativt till dagens styre av Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Göteborg styrs av ett ledarskap som är byggt på gamla principer och idéer. Välfärden skapas inte av några robotar. Fler personer kan inte bara läggas till, som vid ett löpande produktionsband, för att nå ett bättre resultat. Ändå tillämpas industrialismens gamla principer med produktionsfokus och standardisering med nedskärningar av resurser som personalen behöver eller som skänker arbetet lite extra glädje i vår stad.

Göteborg behöver ta steg in i framtiden. Där vi har ett ledarskap med ständigt fokus på utveckling och förbättring av kvaliteten i välfärden. En ledning som kan skapa engagemang hos personalen genom tydligt ansvar, utvecklingsmöjligheter, uppskattning och gemenskap är helt avgörande för om Göteborg ska stå starkt i framtiden. Tillräckliga resurser måste finnas tillgängliga på rätt ställe för att verksamheterna ska kunna leverera det som medborgarna förväntar sig i skolan eller i äldreomsorgen.

Förmår inte lösa problemen

I år har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet styrt Göteborg i 20 år. Under dessa två decennier har det hänt mycket och staden har förändrats. Listan på problem är lång och den växer. På område efter område finns problem som de inte förmår att lösa. Den rödgröna majoriteten behöver inte fyra år till på sig att misslyckas. Nu räcker det.

Det är dags att ge göteborgarna valuta för skatten. Ökade resurser skapas i grunden bara genom att företag växer, fler kommer i arbete och att utanförskapet minskar. Utan tillväxt, ett starkt företagsklimat och blomstrande företag i Göteborg får vi inte tillräckliga resurser för att satsa på skolan och äldreomsorgen. Tillsammans kan vi skapa ett bättre Göteborg.

Styvmorderligt behandlad

Skolan i Göteborg har varit styvmoderligt behandlad länge och de rödgröna partierna har satsat mindre pengar än många andra kommuner. Så kan det inte fortsätta. Kommunaliseringen av skolan har misslyckats. Folkpartiet vill förstatliga skolan och börja med att lyfta ansvaret för skolan från stadsdelarna. Vi kommer aldrig att försvara organisation framför elever och lärare. SDN fungerar inte som skolnämnder och då gäller det att visa ledarskap och att agera.

Folkpartiet har en annan syn på ledarskap än det som får styra i dag. För oss är det viktigaste att göteborgarna blir nöjda . Vi erbjuder Göteborgs stad och dess personal ett nytt och modernt ledarskap som öppnar upp för initiativ, kreativitet och gemenskap. Ett ledarskap som ser det goda arbete som medarbetarna gör varje dag och säkerställer att göteborgarna får en skola och omsorg de kan vara stolta över.

Skandaler, oegentligheter, svikna löften, köer till förskola och äldreomsorg samt chefer som slutar är alla exempel på ett bristande styre. Ett ledarskap som inte lyckats, som inte tar ansvar och hellre skyller på andra. Med nuvarande ansvariga politiker kan det möjligtvis fortsätta som det är nu. Två steg fram och tre steg tillbaka. Vi är inte nöjda med det. Vi vill mer. Göteborg behöver ett ledarskap som både älskar staden men som samtidigt har höga ambitioner och hela tiden arbetar med att skapa bättre förutsättningar. En stad som vill något kan aldrig nöja sig eller slå sig till ro.

Handlar om ledarskap

Folkpartiets valplattform innehåller en rad olika förslag på de områden som Göteborgs stad har att hantera. I grunden handlar allt om ledarskapet. Utan det kommer vi inte lyckas med de problem vi har nu eller i framtiden.

I ett Folkpartistyrt Göteborg är kvaliteten i förskolan, skolan och äldreomsorgen centralt. Vi strävar efter en ständig förbättring av service till göteborgarna. 20 år har satt sina spår, det är dags att skriva nya kapitel i stadens historia. Göteborg behöver ett maktskifte. Vi vill ta över.

Helene Odenjung (FP)

gruppledare och kommunalråd

Axel Darvik (FP)

ordförande för arbetet med valplattformen