Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborg får ny stjärnkrog

Bhoga är en av fyra Göteborgsrestauranger som tilldelas en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin.

Restaurangprisernas Rolls Royces och varje köksmästares högsta dröm, Guide Michelin, delades ut på onsdagen. Och årets stjärnskott på Göteborgshimlen är restaurang Bhoga på Norra Hamngatan mitt i stan, med krögarna Niclas Yngvesson och Gustav Knutsson i täten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Niclas Yngvesson sprudlar av glädje när GP ringer upp minuterna efter att han nåtts av beskedet.

- Det är helt fantastiskt, lite overkligt, men fantastiskt roligt, säger han.

När han pratade i telefon med kollegan Gustav Knutsson hade de bara skrattat. Att de på så kort tid skulle få så mycket uppmärksamhet var inget de hade väntat sig.

- Även om vi inte har strävat efter det, så är det ändå ett kvitto på det arbete vi gör, en belöning.

Niclas Yngvesson lyfter fram sina medarbetare, servispersonalen och kockarna. Det är helheten som gör att man får en stjärna i Guide Michelin.

- De har samma mål som vi har och är stolta över det som bärs ut på tallrikarna.

De prestigefyllda stjärnorna har delats ut sedan 1930-talet. Men det var först 1989 som en Göteborgsrestaurang fick en stjärna. Sen tidigare har Sjömagasinet, 28+ och Thörnströms Kök var sin stjärna. I fjol hade också Kock & Vin och Fond var sin stjärna. Kock & Vin har bytt både namn och koncept och heter numera Koka. Fond öppnar på nytt längre fram i vår, men på ny adress.

Michael Ellis, chef för Guide Michelin Europa, hade mycket gott att säga om det nordiska köket under presskonferensen. Ett kök som genomgått en otrolig utveckling de senaste tio åren säger han. Han berättade också att man ska lansera en separat guide för de nordiska länderna. Men Guide Michelin håller hårt på hemlighetsmakeriet och gick inte in på några detaljer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.