Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborg behöver ett entreprenörskvarter

Ett entreprenörskvarter där människor och organisationer med kompletterande erfarenheter samlas skapar goda förutsättningar för nya företag och jobb. Erfarenheter från andra städer visar på goda resultat. Ett Entrprenörernas hus i Göteborg skulle vara ett första steg, skriver bland andra Axel Darvik (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att starta ett nytt företag är en stor utmaning, men som med många utmaningar så är det lättare om det finns andra att samarbeta med och inspireras av. Framgång är oftast ett resultat av nära samarbete mellan individer och organisationer med kompletterande erfarenhet. Genom att etablera ett entreprenörskvarter med relativt låga hyror, förhållandevis centralt i Göteborg, kan vi skapa bättre förutsättningar för sådana samarbeten. Därmed skapas fler företag, tillväxt och nya jobb.

Erfarenhet från andra städer visar att denna sorts stadsbyggnadsprojekt kan få stor påverkan på attityder i en region, vilket leder till fler medborgare som blir positiva till nyskapande verksamhet. Geografisk närhet har också visat sig skapa väsentligt fler innovationer, eftersom en innovation ofta är ett resultat av ett kollektivt lärande.

Entreprenörernas hus en bra början

Göteborg har sedan tidigare ett antal science parks och specialiserade inkubatorer som är kopplade till våra universitet. Men det finns många spännande affärsidéer som inte bygger på forskningsbaserade innovationer. Ett entreprenörskvarter kan ligga nära akademin, men det ska vara entreprenöriell drivkraft blir den gemensamma nämnaren.

Den ideella föreningen GoBusiness vill som ett första steg samla ett antal aktörer i ett Entreprenörernas hus. Detta kan sedan växa och på sikt bli till ett helt kvarter. Folkpartiet har också nyligen lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att skapa ett nystartskvarter. Vi vill nu uppmana stadens olika intressenter att konkret bidra i idéarbetet. Var finns platsen som på kort sikt kan utgöra ett Entreprenörernas hus, och på lång sikt kan växa till ett entreprenörskvarter?

Axel Darvik (FP)

vice ordförande i Miljö- och klimatnämnden

Martin Lackeus

entreprenör och doktorand

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd

Mariah ben Salem

ordförande GoBusiness samt verksamhetschef Drivhuset

Sven Bartilsson

manager Coompanion