Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Görans vilja var lag"

Finns en mutkultur i Göteborg? Eller går det att hitta en annan förklaring till korruptionsfallen?

Under två veckor har sex av GP:s reportrar samtalat kring dessa frågor med ett stort antal av stadens politiker och tjänstemän, de flesta fortfarande aktiva, några på nya uppdrag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nedan ett urval röster om Göteborgsandan och vad som kan vara bakgrunden till dagens problem.

Mångårig FP-politiker:

– Den politiska tjänstemannakadern har vuxit enormt. Nu är det så många politiska sekreterare, utredningssekreterare, stadssekreterare som försörjer sig genom att fortsätta vara kompis med dem som anställt dem, det vill säga kommunalråden.

– Kommunalråden har också blivit många fler. Den politiska överbyggnaden, nomenklaturen i Göteborg, har vuxit explosionsartat under Göran Johanssons tid.

– Inget parti har väl egentligen kämpat emot, de har ju själva sett en möjlighet att försörja partimedlemmar som har kunnat få jobb. Det här leder till tjänster och gentjänster, man håller ihop och det blir tyst.

– Det är lyxigt att sitta vid Gustav Adolfs torg i dag, då är du jäkligt rädd om det. Väldigt många kommer inte från världens bästa jobb, men här får de jättebra arvoden, jättefina rum, jättebra service, det är åka taxi när du vill, resor hit och dit som man döljer genom att ta fram något käckt studiebesök, men där grunden är att det är kul att vara ute och resa. En av de första läxorna man fick lära sig var hur man skulle hantera resorna ifall media frågade.

– Kittet som höll samman gubbgänget i Göteborg var idrotten, framförallt IFK. Det spelade ingen roll om du var sosse eller folkpartist. Jag fick ofta höra att de hade träffats på fotbollen och pratat om den eller den frågan och att det är löst nu.

Erfaren socialdemokrat:

– Jag tycker synd om dem i kommunen som gör ett hederligt jobb. Vi är 48 000 anställda och det här handlar kanske om tio personer som smutsat ned sig. Jag tror inte att det är toppen på ett isberg. Jag vänder mig emot påståendet att det skulle finnas en mutkultur i Göteborg, där personer med inflytande skulle blunda för eller främja mutor. Det har jag aldrig stött på.

– Det är upprörande att det förekommer oegentligheter, men jag är egentligen inte förvånad. Vi har en starkt decentraliserad organisation av förvaltningar och bolag och alla har sin egen verksamhet och sin egen kultur.

Erfaren politisk tjänsteman:

– Det finns inga ursäkter för sådana beteenden som vi nu har sett inom kommunen. Jag tror inte att det har med Göteborgsandan att göra, snarare att vi lever i en tid där människor har förlorat kompassen för vad som är rätt och fel. Att skylla på bolagiseringen av kommunala förvaltningar är för lätt. Jag tror att en viktigare faktor är att samma människor får sitta på samma poster för länge och att det kan leda till osunda relationer.

– Vi kanske skulle införa en treårsgräns, ungefär som miljöpartiet byter språkrör. När man då lämnar efter sina tre år blir det inget snack om att man gjort ett dåligt jobb eller att det är något fel på en. Som det är i dag slutar våra bästa, medan personer som borde sluta, både för sin och andras skull, sitter kvar i evigheters evigheter.

– I de sammanhang jag finns och har funnits har jag upplevt att folk är närmast asketer när det gäller att allt ska gå rätt till. Det kan hända att jag är naiv, att jag inte ser, men jag har aldrig upplevt några excesser.

Tidigare moderat kommunalråd:

– Samma människor bjuds in till premiärer, till Volvos höstsamling eller vad de nu må vara. Alla känner alla och alla är släkt, inte bara på VIP-läktaren på Ullevi. Men även om ett ärende diskuteras i korridoren måste ändå själva beslutsvägen ske formellt till sist.

– Det är klart att det finns ena jävla problem när man blir stämplad som Muteborg. Och det är helt sanslöst att när skandalen är som hetast uppstår nya skandaler som exempelvis inom Göteborg Energi. Och hur fan kan det gå till när man ska bygga om en kiosk på en idrottsplats, men inte utför något jobb där? Det måste vara ett helt gäng som håller käften om sådant.

SDN-politiker (S):

– Inom den offentliga sektorn har vi varit blåögda, vi litar på varandra. Och det finns från politiskt håll en naiv syn på vad revision är för något. Att siffrorna stämmer på nedersta raden innebär ju inte att allt står rätt till. Vi borde handla upp konsulter vars enda uppgift är att gå ut och kolla att fakturorna stämmer överens med utfört arbete. Att kåken verkligen är målad två gånger, att taket är lagat, att trappnosarna verkligen är monterade. Budskapet till organisationerna måste vara att vi litar på dem, men att vi inte är dumma.

– Jag är övertygad om att Skanska och Peab har en påse pengar som används för att lösa ut personer som visat sig olämpliga. De vill ju inte få uppmärksamhet på fifflet.

– Att få saker och ting gjorda, att hitta lösningar, har prioriterats i Göteborg. Och jag tycker att det ska prioriteras. Rutiner är bra, men vi får inte bli systemets fångar. Hur mycket blir inte gjort om man går by the book? Allting har sitt pris.

Tidigare S-politiker:

– Göran (Johansson) kunde komma till våra gruppmöten och berätta att han pratat med någon på stan, en taxichaufför eller så, och kommit på en idé. Ofta var det inget fel på idéerna, men de fick alltid beredas i efterhand och beslutas i efterhand, när alla redan stod inför fullbordat faktum.

Chefstjänsteman:

– Göteborg är inte en organisation, utan här finns flera organisationskulturer. När hamnens vd häromåret fyllde 50 bjöds det på vin till lunchmottagningen, vilket hade varit helt omöjligt för en stadsdelschef.

– Kommunen har traditionellt varit väldigt decentraliserad, med stor frihet för styrelser och nämnder och bolagens företagsledningar. Den centrala styrningen har varit för svag, friheten för stor. Nu får man inte längre göra som man vill, klart att det väcker motstånd initialt.

Tidigare politisk sekreterare (S):

– För mig är Göteborgsandan i grunden god. Idéer föds genom att människor pratar med varandra. Att politiker bollar strategier och pratar ihop sig inför beslut i nämnder, tycker jag inte är så konstigt. Ibland låter det som om detta innebär att besluten fattas på olagliga vägar lite hur som helst, men så är det inte. Det viktiga är att frågorna sedan förs vidare för avgörande i laga ordning i de formella instanser där de hör hemma, och det är min bild att så sker i Göteborg.

– Muthärvan har sina rötter i byggbranschen, inte i Göteborgsandan. Inom byggbranschen finns ofta någon som vill besticka och då blir någon bestucken.

Tidigare politiker (S):

– Har du hört talas om Görans soffa? Den han hade inne på sitt kontor. Satt man där och fick clearat något så var det bara att köra, oavsett processer i övrigt. Görans vilja var lag.

– Något kunde ha utretts i månader av tjänstemannaorganisationen och så satte sig någon i Görans soffa eller ringde honom på kontoret och lade fram sin bild. Då hände det att Göran tvärvände. Folk kunde protestera och hänvisa till utredningarna, men han sa bara: "Jag litar på den här gubben, det är en bra kille".

– Socialdemokratins fackliga falangs demokratiska centralism innebär att man inte ska tjalla eller bryta partilinjen, vilket har lett till en tystnadskultur där man gör vad som krävs för kollektivet.

– För marknadens aktörer är pengarna det viktigaste, så de anpassar sig. Antingen accepterar de Göteborgs stads och/eller politikernas villkor, eller så finns de inte här alls. Du kommer inte få något uppdrag, någon mark eller vad det nu handlar om, inte om tio år, inte om tjugo år, om du inte gör som vi säger. Och överklagar du upphandlingen kan du glömma att göra affärer i Göteborg. Sådana besked har jag fått beskrivna hur många gånger som helst.

– Detta handlar inte bara om att man ska behaga den stora Ledaren, vem han eller hon är, utan så mycket mer. Man kan prata om Göran Johansson, han har skapat en kultur, men det är en kultur som bärs upp av fler. Allt detta finns fortfarande kvar och det måste bort.

– Anneli (Hulthén) har sagt någon gång att det är likadant i andra städer, men det spelar ingen roll, därför att i vårt fögderi ska vi ta hand om vårt fögderi. Jag har ingen aning om vad som händer i Motala eller Strängnäs eller Partille, men där det upptäcks ska det åtgärdas och det ska finna system för att upptäcka fifflandet. Man kan inte förlåta människor som stulit och begått brott mot det allmänna.

Erfaren politiker (S):

– Handskakningskulturen är ett slags riddarideal, att här räcker det med ett handslag. Vi är överens, har jobbat ihop förr och vill stans bästa. Om man ser sig som den som förstår stadens bästa, eller ingår i den grupp som tror sig förstå stadens bästa, och det krånglar till sig med regler och ramverk, då säger man: eftersom vi vill stadens bästa så gör vi upp och går runt de där krångligheterna.

– Det har gagnat staden i en massa avseenden, som operabygget, världskulturmuseet, Göken. Men Göteborgsandan har aldrig funnits där när det handlat om kommunal vardagsverksamhet, som dagisbyggen.

Tidigare chefstjänsteman:

– Nu när Göran Johansson ersatts med Anneli Hulthén saknas den stadga som en stark ledare innebär. Det är ju problemet med starka ledare, att när de lämnar blir det ett vakuum och där är vi nu. Kreativiteten och den styrsel som ändå fanns under Göran är borta. Nu ska allt göras för byråkratiskt eftersom ingen vågar göra fel. Det hämmar stans utveckling.

– Anneli har gått väl hårt åt duktiga personer som Göran Johansson rekryterat till olika poster, vilket spätt på ett redan svårhanterligt vakuum och skapat missämja.

Tidigare kommunalråd från alliansen:

– Mycket går långsamt i den demokratiska processen, men ibland har beslut fattats snabbt. Allt har redan varit klart, till exempel Gamla Ullevi och isbanan på Heden.

– Det är väldigt lätt att skylla på Göran Johansson, men Göteborgsandan fanns innan. Görans sätt att styra Göteborg passade i Göteborgsandan, därför får han skulden. Han tog ett helhetsansvar för stan och vaktade sitt Göteborg. Anneli är svårare att nå och låter andra vakta.

– Som företrädare för ett litet parti var det svårt att få en helhetsbild. Mycket hänvisades till beslut i bolagens styrelser. Det var Göran sätt att jobba, det var för dålig insyn. Men han hade respekt för oppositionen och småpartierna, var trevlig och reko. Jag har mycket gott att säga om honom.

Erfaren rödgrön politiker:

– Det har funnits en kultur där man har gillat att rekrytera internt, och folk har suttit länge på sina poster. Tjugo år är inte ovanligt. På den privata sidan är det betydligt större rotation på folk.

– I toppen på de kommunala styrelserna sitter ett par heltidspolitiker som kan ta upp kampen, men fritidspolitiker i nämnder och bolagsstyrelser har ingen chans. De tar vd:s parti och springer i ordförandens ledband. Informella beslutsgångar hör ihop med styrelserna, det är lätt att det blir vänskapskorruption.

– Korruptionen är säkert inte värre i Göteborg, men jag reagerar på hur man sopar det hela under mattan.

Erfaren stadsdelspolitiker (S):

– Det är stor skillnad på stadsdelsnämnderna och bolagen. När vi representerade var det ostfralla och kaffe som gällde.

– När jag i någon större fråga ville rådfråga Gustav Adolfs torg gällde det att ha mycket på fötterna och vara påläst. Göran tyckte inte om dem som var oförberedda.

– I dag är alla väldigt vaksamma. Det har skett ett moraliskt lyft.

Mångårig styrelseledamot (M):

– Att jag i min roll som politiker blir bjuden på middag med några glas vin, till exempel när stans företag firar jubileum, tycker jag inte är ett dugg konstigt. Inte heller när stan får internationella gäster, vad ska vi säga då; "Vi bjuder på maten, men vinet får ni betala själva"?

– Göteborgs hamn har tidigare bjudit sina kunder på en kväll på operan med middag, men det vågar de inte längre. Senast fick gästerna betala 400 kronor var.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.