Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göran Johansson satte sin prägel på Göteborg

Politikern och fackföreningsmannen Göran Johansson satte under många år prägel på stadens utveckling med sin kraftfulla ledarstil.

Göran Johansson föddes den 31 augusti 1945 i Gamlestaden, Göteborg. Han växte upp i en tvåbarnsfamilj i Gärdsås mellan Kortedala och Bergsjön. Pappan var snickare och mamman städare på SKF.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Göran Johansson blev stadens östra stadsdelar trogen hela sitt liv. Som vuxen bodde han först i Hjällbo och från 1974 i en HSB-fyra i Kortedala.

Efter folkskolan gick Göran Johansson SKF:s fyråriga verkstadsskola där han utbildade sig till reparatör. Han var 26 när han blev ordförande i företagets verkstadsklubb.

Fyra år senare blev Göran Johansson arbetstagarrepresentant i bolagets styrelse, där han satt kvar i 33 år till 2008.

1971 kom han in i Göteborgs kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Snart blev han även suppleant i kommunstyrelsen. 1980 hoppade han av de kommunalpolitiska posterna, men återkom 1982.

1988 förde partiet fram honom som kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande. Han accepterade efter en viss tvekan och ledde Göteborgs kommunstyrelse i första vändan till valet 1991 och i den andra från 1994 till 2009.

Göran Johansson hade en lång rad uppdrag och var ledamot i flera kommunala bolag, bland annat. Lisebergs AB, Göteborg och Co och Business Region Göteborg AB.

Han var ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse på riksplanet och i partiets högsta organ, det verkställande utskottet (VU) till 2005.

Göran Johansson var gift, hade två barn och flera barnbarn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.