Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gör Södra Gårda till ett pilotprojekt

Gör Södra Gårda till ett pilotprojekt genom att bevara kvarteret med en hyra som de som bor och verkar där kan betala, skriver Margot Ottosson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi vill också bevara Gårda. Vi tror också att det är möjligt och nödvändigt om vi vill att Göteborg skall vara den stad som har ett aktivt kulturliv.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi värnar också om alla göteborgarnas rätt till en egen bostad som inte plötsligt kan tas ifrån dem.

Vi tror också att Gårda behövs för att förstå vår historia. En arbetarstadsdel som Riksantikvarieämbetet utsett som riskintresse för kulturmiljön. Till skillnad från andra arbetarstadsdelar som rivits så finns Gårda kvar som en rest.

Vi ser ett värde i att behålla kvarteret i Gårda som en symbol för och respekt för de som bodde där och bidrog till att Göteborg är var det är i dag.

Hyra de kan betala

De som bor där i dag har inte valt boende för att det var den mest exklusiva platsen att bo på enligt marknaden. De har valt den för att de ser värdet i en gammal historisk plats och för att det varit en hyra som de kan betala. Tillsammans har de restaurerat med egen insats, vårdat och organiserat sig och inte bråkat.

Det första hånet mot de som bor där var när Svenska mässans utbyggnad krävde att de skulle flytta för att ge plats för en parkeringsplats.

Nu är hånet att det är hälsovådligt att bo där. Det är rätt. Det är hälsovådligt att bo där. Transporter med farligt gods på E6 an. Dålig luft för barn att växa upp i. En sådan miljö vill vi inte att några hyresgäster ska behöva acceptera oavsett var bostäderna ligger i vår stad. Men det kanske går att åtgärda.

Tvärs över E 6:an finns en bullerskärm och en barriär för eventuella olyckor med farligt gods. Kanhända att man även kan bygga en sådan skärm vid Gårda och därmed uppfylla miljökraven. Prislappen och effekterna av en sådan vet vi inte än. Därför vill vi utreda detta närmare.

Kreativitet finns i Gårda

Om vi vill att Göteborg ska vara en stad som attraherar marknaden så är det just en stad som visar kreativitet och det finns i Gårda. Förutom de boende så finns det billiga lokaler som gör det möjligt för nya musikgrupper och teatergrupper att träna och det är det som är vår framtid. Den finns i Gårda.

Vårt förslag är att Vägverket och Riksantikvarieämbetet och de boende och verksamma tillsammans gör ett pilotprojekt att bevara detta kvarter i Gårda med en hyra som är relaterad till vad de som bor och verkar där kan betala. Vi hoppas att såväl Vägverket som Riksantikvarieämbetet ser positivt på ett sådant förslag

Margot Ottosson (V)

ledamot i fastighetsnämnden