Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vi uppmanar Stena Fastigheter att visa att man är en visionär kraft i kommunen som kan utveckla en socialt hållbar stadsutveckling i Göteborg, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gör Pennygången till ett bra pilotprojekt

Ingen gagnas av massvräkningar genom renovering av Pennygången. Stena Fastigheter kan i stället göra bostadsområdet till ett pilotprojekt för hur omfattande renoveringar kan göras med hänsyn till hyresgästerna. Och utan att öka segregationen, skriver bland andra Malin Fricke, Nätverket Pennygångens framtid.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När Stena Fastigheter i mars presenterade sina förslag till renoveringar och hyreshöjningar på Pennygången sa fastighetschefen Per Limdal att “en tredjedel av de som i dag bor på Pennygången inte kan bo kvar av ekonomiska skäl”. En så hög siffra manar till eftertanke och från högre ort kom snart dementier och Limdal tog tillbaka sitt uttalande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dagarna publicerade Hyresgästföreningen resultatet av en enkät som vänt sig till samtliga boende på Pennygången (40 procent svarade). Det skrämmande resultatet är att 4 av 5 anser att de har små eller inga möjligheter att bo kvar om renoveringarna och hyreshöjningarna genomförs som planerat. I faktiska individer skulle det innebära att runt 1 000 personer tvingas bort från Pennygången mot sin vilja.

Skrämt hyresgästerna

Redan nu – flera månader innan renoveringarna påbörjats – kan vi se konsekvenser. I den första etappen har över en tredjedel av lägenheterna redan tömts. Stena Fastigheter har genom kampanjer skrämt hyresgästerna att flytta till andra områden.

Förutom de personliga tragedier som blir följden av renoveringarna är konsekvenserna för samhället minst lika viktiga att uppmärksamma. De som kommer att tvingas flytta är främst låginkomsttagare, pensionärer, ensamstående, studerande och arbetslösa. I dag är Högsbohöjd en socialt blandad stadsdel med billiga hyreslägenheter, dyrare hyreslägenheter och radhus av olika slag. Stena Fastigheters renoveringar och hyreshöjningar kommer att slå sönder den sociala blandningen och öka segregationen.

Förutom missnöjet med de sociala och ekonomiska konsekvenserna finns ett stort missnöje med bristen på inflytande. Hela 97 procent anser att de i liten eller mycket liten grad har kunnat påverka Stena Fastigheters förslag på upprustning.

Vi menar att detta pekar på att Stena Fastigheter måste ompröva sitt förslag och lyssna på sina hyresgäster. Pennygången kan utgöra startpunkten för en ny positiv utveckling i Göteborg – något som skulle kunna gynna både Stena Fastigheter och hyresgästerna.

Sätter agendan

Pennygången byggdes strax innan miljonprogrammen och vi vet att stora bostadsområden i Göteborg står inför omfattande renoveringar. Det som sker på Pennygången kommer därför att sätta agendan även för de andra områdena. Stena Fastigheters vd Bengt Gustavsson sitter i Göteborgs råd för integration och samhällsgemenskap och har god insyn i de omfattande problem som bostadssegregationen utgör. Han kan därmed överblicka konsekvenserna av företagets handlande för Göteborgs kommun.

Nätverket Pennygångens framtid föreslår därför att:

  • Stena Fastigheter stoppar sitt nuvarande förslag till renovering.

  • Stena Fastigheter tillsammans med Nätverket Pennygångens framtid och Hyresgästföreningen inleder diskussioner med Göteborgs kommun, S2020 och Mistra Urban Futures om hur Pennygången kan utvecklas för att stärka en socialt hållbar stadsutveckling i Göteborg.

  • Pennygången blir ett pilotprojekt där utgångspunkten för samtalen är att lösa frågan hur omfattande renoveringar kan göras med hänsyn till hyresgästerna och deras möjligheter att bo kvar.

Stena Fastigheter har varumärkesskyddat ordet “relationsförvaltning” och skriver: “Relationsförvaltning® skapar delaktighet och ökat ansvar hos hyresgästerna när de själva får vara med och påverka sin boendemiljö.”

Vi uppmanar Stena Fastigheter att ta ansvar för vad varumärket utlovar och visa att man är en visionär kraft i kommunen. Alternativet, massvräkningar genom renovering, är det ingen som gagnas av.

Malin Fricke

Marit Tollesson

Mattias Axelsson

Medlemmar i Nätverket Pennygångens framtid.